www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Kinkerit Putkilahden Päivölässä

Kinkerit kokoontuvat aina kerran vuodessa eri taloissa vuorollaan. Se on pitkä perinne Putkilahdessakin, seurakunnan järjestämä kristinopin kuulustelutilaisuus. Aikaisemmin kinkereillä pyrittiin rippikouluun ja kuulusteltiinpa lapsilta lukutaitokin. Nyt ovat tällaiset velvollisuudet poistuneet. Se on paremminkin keskustelutilaisuus raamatusta ja katekismuksesta.

Maritta Lahtinen ja Päivi Heinovirta emännöivät tämän vuoden kinkerit Päivölässä 14.02.2006.

Nyt oli kinkerivuorossa Päivölä. Maritta Lahtinen ja Päivi Heinovirta, Päivölän tyttäret, asuvat Jyväskylässä ja pitävät viikonloppu- ja loma-asuntonaan vanhemmiltaan perimäänsä taloa. He halusivat järjestää vuorollaan kiertävän kinkeritapahtuman vapaa-ajan kodissaan.

Talo oli laitettu juhlakuntoon, kun vieraat sovittuna aikana klo18 saapuivat. Kynttilät valaisivat ulkona tien reunoissa. Kinkeriväkeä saapui 25 henkeä. Isäntäväki perheineen oli ystävällisesti ottamassa kinkerivieraita vastaan. Kahvipöytä komeili herkkujaan piirakoitten ja täytekakun muodossa.

Rovasti Raija Ikosen (toinen oikealta) johdolla keskusteltiin mm. Jeesuksen pitämästä vuorisaarnasta.

Alkuun joimme kahvit ja sitten aloitimme virrellä kanttori Johanna Mannisen säestyksellä. Alkoi keskustelu raamatun läksystä, Matteuksen 5-7-luku. Rovasti Raija Ikonen kertoi alustuksen Jeesuksen pitämästä vuorisaarnasta. Keskustelu virisi hyvin vilkkaana monista kysymyksistä, jotka ovat tavallisessa elämässä usein hyvin vaikeita toteuttaa. Vaatii aimo annoksen kärsivällisyyttä, kun kaveri lyö poskelle, käännä hänelle toinenkin poski. ”Miksi näet roskan toisen silmässä, mutta et näe hirttä omassa silmässäsi.” ”Anna meidän velkamme anteeksi, niin kuin mekin annamme anteeksi niille, jotka ovat meille velassa”. Tässä muutamia otteita läksystä. Jos on kysymys vaikka avioliittolupauksesta, rakastaa myötä- ja vastamäessä, se vaatiikin jo paljon arkielämässä. ”Kaikki minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää se heille. Tämä on laki ja profeetat.” Tässä riittikin pohtimista.

Sitten harjoittelimme uusia virsiä. Katekismuksen läksynä oli kuudes käsky. ” Älä tee aviorikosta”. Näin me kertailtiin asioita, mitä avioliitolta vaaditaan ja odotetaan. Kinkeritoimikuntaan tuli valituksi kylän vanhin, Reino Koskinen, lähetystyövastaava Anna-Liisa Sorvali ja diakoniavastaavat Seija Hokkanen ja Kirsti Kaunisto. Muut jäsenet: Enna-Liisa Sorsa, Saara Hakanen ja Annikki Saarinen, rahastonhoitaja Aino Riikonen ja sihteeri Kirsti Koskinen. Toiminta on ollut monimuotoista, saimme rovastilta kiitokset. Uusia nuorempia vapaaehtoisia jäseniä toimintaan toivotaan. Lauloimme vielä lopuksi muutaman virren.

Ilta oli kulunut rattoisasti ja tuli kotiin lähdön aika. Talon väelle suuret kiitokset ystävällisestä vastaanotosta, että saimme kokoontua raamatun tutkistelun merkeissä.

Kinkeritoimikunnan puolesta
Kirsti Koskinen

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 3/maaliskuu 2006]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke