www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Kylätalolla juhlittiin hyvin onnistuneen Koulupuisto-hankkeen päättymistä

Hanke Koulupuiston toimintojen kehittämiseksi sekä rakennuksen ja piha-alueen kunnostamiseksi päättyi viime vuodenvaihteessa. Hankkeen viimeiset paperityöt saatiin tehtyä kevättalvella ja oli siis juhlan aika tuloksellisen ja onnistuneen työn päälle. Koulupuistoon oli kutsuttu 29.4. lauantaiksi lähes viisikymmentä eri tavoin hankkeen toteutukseen kytköksissä ollutta henkilöä: talkoolaisia, urakoitsijoita, hankkeen ohjausryhmän jäsenet, kunnan edustaja, paikallislehti sekä tietenkin kehittämishanketyön tehnyt Heljä Taavitsainen ja ison paperityön tehneet Anne-Maria Perttula ja Marja Riikonen. Viimemainitut muodostivat allekirjoittaneella lisättynä koko hanketyön toteutusta ohjanneen työryhmän. Keskeinen osuus työn onnistumisessa oli isolla talkoolaisporukalla. Paikalle pääsi kutsutuista suurin osa, sillä juhlaväkeä oli noin 40 henkeä ja tunnelma oli lämminhenkinen.

Aluksi kokoonnuttiin eteiseen ja kuistille, sitten tarjoiltiin ns. alkukolinat elikkä alkubooli varmasti kestävistä teräsmukeista. Pitojenlaittaja Leena Salokoski oli valmistanut hyvin maukkaan, erilaisia kylmiä alkuruokia sekä lämpimän pääaterian sisältävän wähä-wappulounaan. Ateria nautittiin ”juhlasalin” puolella, jonka maalaamisesta ja sisustamisesta kauniimpaan asuun on jo ajatuksia itämässä. Pöydät oli katettu hankkeen aikana hankituilla astioilla – on syytä kiitollisuudella muistaa Saara Pynnösen perikunnan adressilahjoitus kyläseuralle oman vuokra-astiaston hankintaan.

Juhla-aterian jälkeen siirryimme luokkahuoneen puolelle. Katsoimme kuvia rakennuksen kunnostuksen eri vaiheista, pihatyöstä; eri tekijöistä työn touhussa. Ehdottomasti oman kuvansa olisi ansainnut se kasa paperia – hankesuunnitelmat, hakemukset, tilitykset, kuitit, raportit, työpalaverien muistiot ym. – joka hankkeen myötä on kirjoitettu, pohdittu ja mapitettu. Konkreettiset kehittämis- ja investointihankkeet sisältävät paljon erillisiä hankintoja, jotka täytyy usein kilpailuttaa, aina dokumentoida ja joiden kuitit täytyy säilyttää. Joka tapauksessa konkreettisenkin työn kuvat ovat muistona ja todisteena siitä, mitä on tehty. Putkilahden kylälehdessä 4-2006 on kattava selostus hankkeen kokonaisuudesta.

Anne-Marian miellyttävänä velvollisuutena oli pitää hankkeen lopettajaisjuhlan naseva juhlapuhe. Puheen sävy oli harjakaishenkinen, yhteissuoritusta ja kaikkien osuutta korostava. Kylätalon kunnostaminen ja sen toiminnan kehittäminen on nähtävä yhtenä etappina pitkässä juoksussa tämän kylän elävänä ja toimintakykyisenä säilyttämiseksi. Pitkäaikaisen kyläaktiivin toive, kuten monen muunkin kyläläisen toive kylästä, jonka raitin varrella on useimmissa taloissa valo ja tietä kulkiessa kuulee elämän ääniä, on paljolti toteutunut. Monet uudismuuttajat ovat ilahduttavasti löytäneet kylämme viime aikoina ja heidän saamisensa mukaan kyläyhteisöön on haaste. Tähän tulee kylätalon ja kyläseuran toiminnan osaltaan pyrkiä vastaamaan. Viime kädessä jokainen kyläläinen ottaa tulijoita vastaan. Toivottavasti sillä tavalla, kuin haluaisi itsekin tulla kohdatuksi.

Urakastaan Anne-Maria sai palkkioksi saunapyyhkeen, kukkavihkon sekä ruusun ja lahjakortin hierojalle, mikäli hartiat olisivat tietokoneen naputtelusta tukkiutuneet. Muitakin 50 työtunnin ”kipurajan” rikkoneita, ahkeria talkoolaisia muistettiin hikisen urakan päätteeksi saunapyyhkeellä ja ruusulla. Vielä on kiitettävä erikseen Jussia, Pekkaa ja Lennartia poikkeuksellisen isosta työmäärästä rakennus- ja korjaustyön toteutuksessa – ilman heidän talkoohenkeään tähän ei olisi päästy.

Juhlamme päätteeksi, aterian sopivasti laskeuduttua, nautimme herkullista täytekakkua ja kahvit. Kylätalomme oli jälleen kerran saanut olla mukavan yhteisöllisen tapahtuman näyttämönä. Sinne mäelle se jäi odottamaan seuraavaa tapahtumaa – ihmisiään.

Timo Suominen

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 5/toukokuu 2006]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke