www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Maatilan tytär maisterina maidon maailmassa

Viiden ja puolen vuoden yliopisto-opinnot ovat viimein tulleet päätökseensä. Tämä konkretisoitui niinkin juhlallisesti kuin poimimalla postiluukusta pudonnut yliopiston ruskea kirjekuori laskujen ja mainoslehtisten seasta eteisen lattialta. Kirjekuori sisälsi terveystieteiden maisterin tutkintotodistuksen. Hetken aikaa oli tyhjä olo: Tähänkö päättyy tähänastisen elämäni suurin urakka? Nytkö opiskeluaika on oikeasti ohi?

Tyhjä hetki ei kuitenkaan kovin pitkäksi jäänyt, sillä suunnitelmani olivat tuolloin jo vähäksi aikaa valmiit. Aloitin vuoden vaihteessa työt Valiolla kuluttajaneuvojana. Palataan vielä kuitenkin hetkeksi opiskeluajan tunnelmiin. Opiskelin siis Kuopion yliopistossa terveystieteitä, ravitsemustiede pääaineenani. Ravitsemustieteen opinnot suoritettuaan voi hakea laillistetun ravitsemusterapeutin pätevyyden, jonka jälkeen voi toimia sairaaloissa, terveyskeskuksissa tai kuntoutuslaitoksissa ravitsemusterapeuttina.

Muita mahdollisia työpaikkoja ovat mm. järjestöt (esim. Sydänliitto, Keliakialiitto), elintarvikealan yritykset, oppilaitokset, tutkimuslaitokset, sekä muut erilaiset asiantuntijatehtävät. Ravitsemustieteen opinnoissa keskeisellä sijalla ovat ravitsemusterapian opinnot. Nämä pitävät sisällään ihmisen terveyttä edistävän ja sairauksia ehkäisevän tai niiden hoitoa edistävän ravitsemushoidon. Käytännössä tämä tarkoittaa lyhyesti sanottuna sitä, mitä ravinnolle tapahtuu ihmisen elimistössä, miten ravinto vaikuttaa ihmiseen, minkälaista ravintoa ihmisen tulisi syödä pysyäkseen terveenä ja minkälaista ravintoa jo sairastuneen henkilön tulisi nauttia tai saada, jotta mahdollistetaan optimaalinen toipuminen sairaudesta (esim syöpä, suolistosairaudet, leikkaukset) tai sen kanssa eläminen (esim. keliakia, dia-betes, munuaissairaudet, allergiat).

Opinnot ovat hyvin monitieteelliset. Mukana on niin psykologiaa, kansanterveystiedettä, mikrobiologiaa, lääke- tiedettä kuin elintarvikeoppia ja ruuanvalmistustakin. Lisäksi opintoihin kuuluu käytännön harjoitustöitä, potilastapaamisia sairaalassa ja terveyskeskuksessa sekä yhteensä kuusi kuukautta työharjoittelua. Oman mielenkiinnon mukaan on myös mahdollista valita muita oppiaineita. Itselläni näitä olivat mm. kielet, globaalit ravitsemuskysymykset ja liikuntalääketiede.

Opiskeluaikana opiskelu oli tietysti ykkössijalla, mutta kyllä opiskelijan elämään toki muutakin mahtuu. Yliopisto-opiskelu kun on nykyään niin joustavaa ja omasta aktiivisuudesta riippuvaa. Pänttäämisen puuduttamaa päätä tuli välillä tuuletettua erilaisissa opiskelijatapahtumissa, ainejärjestötoimintaa pyörittäessä, iltatöissä sekä erilaisissa liikuntaharrastuksissa. Ja koska kaikesta pitää aina ottaa kaikki irti, niin tulipa vielä vuosi vietettyä ulkomaillakin. Tämä matkani suuntautui Oslon yliopistoon, jossa opiskelin kursseja, joita omassa yliopistossa ei ollut tarjolla. Lisäksi tein pro gradu tutkielmani, suoritin työharjoittelun ja jatkoin vielä töissäkin muutaman kuukauden ajan.

Genevessä luento WHO:n päämajan puistossa (olen 3.vasemmalta)

Ikimuistoisen vuoden kohokohtina mieleen jäi erityisesti opintomatka Geneveen tutustumaan YK:n ja WHO:n päämajoihin sekä näiden komiteoiden ja neuvostojen rakenteisiin, toimintatapoihin ja istuntoihin, jotka tähtäävät ravitsemuksellisten ihmisoikeuksien toteutumiseen maailmassa. Lisäksi Norjan uskomaton luonto tarjosi mahtavat puitteet vaelluksille. Vuoret, vuonot, sekä Lofoottien valkoiset hiekkarannat kallioisten vuorten juurella eivät ihan pian unohdu.

Vaelluksella Lofooteilla löytyi vielä lunta elokuussa.

Nyt on siis jälleen uusien tuulien aika. Työpaikka Valiolla toi mukanaan myös maiseman vaihdoksen, sillä työpaikka sijaitsee Valion pääkonttorilla Helsingin Pitäjänmäellä. Työn kuvaan kuuluu nimikkeen mukaisesti kuluttajien neuvominen Valion tuotteisiin liittyvissä asioissa. Päivät koostuvat lähinnä puheluihin, sähköposteihin ja kirjeisiin vastaamisesta, sekä tarvittavan selvitystyön tekemisestä ja kuluttajilta saatujen viestien välittämisessä eteenpäin yhtiön käyttöön. Kuluttajaneuvojan työ saattaa kuulostaa puuduttavalta samojen asioiden hokemiselta puhelimessa, mutta sitä se ei ole ainakaan näin Suomen suurimman maidon jalostajan mittakaavassa. Valion valikoimassa on noin 1100 tuotetta, joissa riittää oppimista, sekä kuluttajilla niistä kysyttävää. Päivät ovat todella vaihtelevia, samoin kuin kysymykset, ideat, parannusehdotukset ja palautteet, joita kuluttajilta saamme liittyen Valion tuotteisiin ja toimintaan. Oma erityisalueeni ovat nimenomaan ravitsemusaiheiset kysymykset, mutta toki me kaikki kuluttajaneuvojat vastaamme kaikista asioista.

Ravitsemustiede ja -terapia ovat aloina vielä suhteellisen uusia. Sen vuoksi työpaikkoja on tällä hetkellä melko vähän. Ihmisten hyvinvoinnin ja samalla myös elintapasairauksien lisääntyessä tarvetta näyttää kuitenkin olevan jopa nyt enemmän kuin päättäjät siihen haluavat panostaa. Niinpä tulevaisuus vaikuttaisi tuovan tullessaan entistä enemmän kysyntää ravitsemusalan osaajille.

Toivotan oikein hyvää kevättä ja kesän odotusta kaikille Putkilahden kylälehden lukijoille!

Terveisin Kirsi Nurminen

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 5/toukokuu 2006]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke