www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Martti Autioniemen muistolle

Elämäntarinasi alkoi kymmenes päivä huhtikuuta 1930. Synnyit Aution taloon Tyynen ja Kallen ensimmäiseksi pojaksi.

Martti Autioniemi

Kerroit kouluvuosistasi kuinka menitte veneellä Koivulan rantaan. Jalat kastuivat rantaletossa ennen kun pääsitte kouluun saakka.

Talon työt tulivat Sinulle tutuiksi nuoresta saakka. Nuorempi veljesi Veikko kuoli jo 9-vuotiaana, joten vastuu isännyydestä lankesi Sinulle luonnostaan. Kerroit kyllä haaveilleesi joskus myös rakennusmestarin ammatista.

Tulevan vaimosi, äitini Anjan, tapasit kruununhäissä Joensuun seurojentalolla Korpilahdella. Ehdotit hänelle venekyytiä Koiviston rantaan, josta äiti jatkoi kävellen kotiinsa Toivolaan. Äiti kertoi myöhemmin ihailleensa Aution talon pihapiiriä jo ennen kuin Sinua tunsikaan. Näin alkoi vähitellen yhteinen taipaleenne, johon mahtui paljon työtä ja myös neljän tyttären syntymät.

Haaveesi rakennusalasta tuli usein esiin isännyytesi aikana. Kaikki rakennukset, pienintä heinälatoa myöten, pidettiin kunnossa. Hoidit työtäsi perinteitä vaalien ja isiesi elämäntyötä kunnioittaen.

Sinulla oli aina hyvät suhteet naapureihin ja kesämökkiläisiin. Usein heinäpellolla olikin talkooporukkaa niin, että keittiössä sai etsiä suurimman keittokattilan mikä löytyi. Työt tulivat kuitenkin tehtyä ajallaan eikä kenenkään tarvinnut nälkäisenä mättää heiniä seipäälle. Paljon myös kyläilimme lähinaapureissa ja myös meillä kävi paljon vieraita. Sukulaisten lapsia pyöri kesäisin aina leikkikavereina mäellä.

Lapset näyttelivät aina tärkeää roolia elämässäsi. Sinulla riitti aina aikaa omille lapsillesi ja myöhemmin myös lapsenlapsillesi. Minunkin kanssani jaksoit illalla töiden jälkeen vielä pelata palloa tuvanlattialla tai lähteä ulos potkuriajelulle.

Kun isännyys tilalla vaihtui, siirryitte äidin kanssa asumaan Kouhinsalon koululle. Moni kauhisteli asumuksen suurta kokoa, mutta harrastustilat olivat ahkerassa käytössä. Alakerrassa teit puutöitä ja luokkatiloissa valmistui kalanpyydyksiä sekä itselle että vielä naapureillekin.

Metsästys ja kalastus olivat rakkaita harrastuksiasi, joille eläkepäivinä onneksi liikeni aikaa. Meidän poikiamme hoiditte lähes päivittäin aivan pienestä asti silloin, kun olimme navettatöissä. Sitä lapsenlapsille uhrattua aikaa ei millään rahasummalla voisi korvata. Niin meidän pojat kuin muutkin lapsenlapsesi varmasti muistavat ikänsä papan kanssa tehdyt metsäretket ja yhteiset kalassa käymiset.

Puutarhan hoito oli Sinulle mieleistä työtä. Marjapensaita istutit liki sata ja lisäksi omenapuita ja muuta kasvimaata. Kasvihuoneessa kypsyivät tomaatit ja kukkapenkeistäkin pidit hyvää huolta. Missään ei näkynyt rikkaruohoja eikä koivikko talon takana päässyt villiintymään, kun sitä ahkerasti niitit.

Lähimetsien hyvät marjapaikat olivat Sinulle tuttuja etkä koskaan palannut tyhjin astioin kotiin. Niitä marjoja mekin olemme tähän asti syöneet, kun emme kiireiltämme ole itse metsään ehtineet.

Tänä kevättalvena meidän kaikkien elämä muuttui. Oli lähes ensimmäinen aurinkoinen kevätpäivä tänä vuonna. Sitä auringonpaistetta Sinä et kuitenkaan enää nähnyt, vaan nukuit pois. Tuo päivä oli maaliskuun viidestoista.

Enää et poikkea kalareissullasi aamukahville ja maitoa hakemaan, kuten Sinulla oli tapana. Enää emme näe Sinua haravoimassa pihaa tai pilkkomassa puita talon takana. Ei enää tänä keväänä.

Omenapuiden kukkiessa me kaikki läheisesi kuitenkin muistamme Sinua ja ikävöimme. Näemme kättesi jäljet, jotka kantavat hedelmää vielä sukupolville meidänkin jälkeemme. Kiitos Sinulle, isä.

Leena Saltiola

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 6/kesäkuu 2006]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke