www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Juhannus on yhteinen juhlamme

Elämme kesän kauneinta aikaa. Lähellä on suurin vuotuisjuhlamme, juhannus. Juhannus on sana, joka väkisinkin herättää mielikuviimme auringon, lämmön, peilikirkkaan järven pinnan, rannoilla palavat juhannuskokot, portaiden pieliin pystytetyt juhannuskoivut ja saloissaan hulmuavat siniristiliput. ”Juhannus on meillä herttainen, kirkas taivas on sininen….”

Kauempaa piirtyy mielikuviimme Kaimalaiva, joka vehrein koivuin koristeltuna kuljetti ihmisiä Korospohjan laivalaiturilta Korpilahdelle juhannuskirkkoon. Siellä silloin, niin kuin vielä tänäkin juhannuksena, veisattiin juhlamielellä hartaina ruotsalaista alkuperää olevaa suvivirttä: ”Jo joutui armas aika ja suvi suloinen….”

Tämä kaunis virsi on tulkinnut ihmisten iloa ja kiitollisuutta kesän tulosta jo useiden vuosisatojen ajan, sillä se on tunnettu jo vuonna 1694.

Aikamme ihmisillä on rikkautenaan kodistaan ja kotiseudultaan saamansa henkinen perintö, jonka pohjalle elintapamme niin arkineen kuin juhlineenkin rakentuvat.

Vaikka kristillinen kirkkomme viettääkin juhannusta Johannes Kastajan syntymän muistopäivänä, on juhannus edelleen se juhlistamme, johon liittyy paljon traditioita vanhoine uskomuksineen, taikoineen ja tarustoineen. Vuosisatainen menneisyytemme ja nykyinen aikamme pystyvät kohtaamaan omassa kulttuurissamme erikoisesti juhannuksenviettotavoissamme ja tottumuksissamme.

Putkilahden kylän ydin sykkii Virtasalmen ympäristössä. Jo aikoinaan, kun Oksasen kahvila oli vielä olemassa, juhannusta juhlittiin sillalla ja salmen rantamilla. Seurantalolla oli juhannusaattona kyläläisten yhdessä järjestämät iltamat näytelmineen, haitarinsoittoineen ja tansseineen. Kansallispukujen helmat hulmahtelivat sievästi polkan ja valssin pyörteissä. Siihen aikaan Putkilahden tyttöjä tanssittivat Tammijärven komeat pojat… Saatollekin pyrittiin omin kulkuneuvoin, autojahan ei siihen aikaan monellakaan ollut.

Juhannuskokko oli rakennettu lautalle Virtasalmen keskiväylälle ja se sytytettiin tasan klo 24.00. Sillalle oli kertynyt paljon väkeä ihailemaan kokon palamista. Joskus kuukin kurkisti taivaalta moista ihmettä.

Muutamien hiljaisten vuosien jälkeen Putkilahden Nuorisoseura on onnistunut herättelemään eloon vanhaa juhannusiltamaperinnettä näytelmineen ja tansseineen. Suuriarvoisiksi tämäntapaiset tilaisuudet voidaan ymmärtää niiden kyläläisiä ja kesäasukkaita yhteen kokoavina tekijöinä. Tällainen toiminta tuo mielenvirkistystä ja iloa kylän asukkaiden elämään. Paras kiitos järjestäjille on runsas yleisö ja yhteisestä kohtaamisesta syntyvä ilo.

HYVÄÄ JUHANNUSTA JA ONNELLISTA KESÄAIKAA KAIKILLE!

Aune Turunen

[Putkilahden kylälehden 6/kesäkuu 2006 pääkirjoitus]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke