www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Kotiseuturunoilijamme syntymästä 120 vuotta

”Syntymäpaikka kun on sydän Suomen, siis sitä suottako kiittelisin.”

Nämä tutut, sisältörikkaat ja tuhansia kertoja lauletut ajatukset ovat kotiseuturunoilijamme tunnetuinta tuotantoa. Martti Korpilahti oli monipuolinen musiikkimies, opettaja ja kansanvalistaja. Lisäksi hän oli lehtimies ja kirjallisuuden suomentaja. Parhaiten muistamme hänen suomennoksistaan ”Heinillä härkien kaukalon” ja ”Sylvian joululaulun”. Hän oli myös innokas maakunta-aatteen herättäjä, mutta ennen kaikkea hän oli kotiseutulaulaja, runoilija, meidän kotiseutumme suuri ihailija ja rakastaja. Koti ja synnyinseutu merkitsevät jokaiselle ihmiselle paljon. Martti Korpilahden runouden ja hänen sanoittamiensa laulujen voimalla virtaavat meidänkin parhaimmat tunteemme kotia ja koko synnyinseutuamme kohtaan. Hän on meidän tunteidemme suurenmoinen tulkki.

Martti Korpilahti toimi aikoinaan Putkilahdessakin opettajana. Nyt hänen syntymänsä 120 -vuotisjuhlana muistelemme häntä järjestämällä koululla juhlat 23.7. 2006 hänen tuotantonsa ympärille. Tässä juhlassa saamme kuulla erittäin mielenkiintoisen esitelmän runoilijasta ja hänen tuotannostaan, kun professori Teivas Oksala tunnetulla taidollaan sijoittaa Martti Korpilahden runouden suomalaisen kirjallisuuden kokonaiskuvaan. Samassa yhteydessä saamme kuulla Korpilahden runoutta esitelmöitsijän lisäksi myös Vappu Tupalan ja Anna-Liisa Ahvenaisen tulkitsemina.

Iloksemme Martti Korpilahden runous elää tänä päivänäkin ja sytyttää uutta luovuutta. Säveltäjä ja pianisti Matti Asikainen on säveltänyt Korpilahden runoja, joista juhlassa esitellään mm. hänen sävellyksensä puusarjaan kuuluviin runoihin: ”Tuomien kukkiessa”, ”Haapa”, ”Leppä” ja ”Kuusi”.

Väliajalla saamme nauttia Elvi Simolan kuuluisia karjalanpiirakoita munavoin ja kahvin kera. Kahvittelun aikana on tilaisuus tavata tuttuja läheltä ja kaukaa ja vaihtaa kuulumisia heidän kanssaan. Tällainen juhla antaa ainutkertaisen mahdollisuuden niihin harvoihin kertoihin, jolloin voimme kohdata vaikkapa vanhoja koulutovereitamme tai kauempana asuvia ystäviämme. Kukin osaltamme voimme välittää tietoa tulevasta juhlasta ja tulla suurella joukolla mukaan. Jaettu ilo on moninkertainen ilo.

Kuten Martti Korpilahti aikoinaan kokosi kylien ihmiset koolle yhteislaulun merkeissä, niin tehdään nytkin, sillä kahvittelun jälkeen aloitamme voimallisen yhteislaulun Miika Torkin säestyksellä. Putkilahti on kylä, jossa osataan laulaa, siitä on monia näyttöjä, mm. 2004 täällä vietetyistä kotiseutujuhlista. Baritoni Taisto Polvi totesi silloin, ettei hän ole missään muualla kohdannut näin laulavaista väkeä. Nyt Putkilahti haastaa kaikki muut kylät ja loma-asukkaat mukaan laulamisen iloon.

Elias Lönnrot sanoi aikoinaan: ”Laulu ja soitto ovat ihmiselle ikäänkuin toinen pyhempi kieli, jolla hän mielellään tulkitsee surua ja iloa, kaipausta ja toiveita.”

Nyt juhlaväellä on tilaisuus laulaa tuttuja kotiseutulauluja juuri tällä ”pyhemmällä kielellä”, sillä kaikissa Martti Korpilahden sanoittamissa lauluissa elää voimakas, lämmin tunne yhteistä kotiseutuamme kohtaan.

”ON TÄÄLLÄ HYVÄ OLLA IHMISEN, EN SYNNYINSEUDULLENI TIEDÄ VERTAA.”

Aune Turunen

[Putkilahden kylälehden 7/heinäkuu 2006 pääkirjoitus]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke