www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Velimiehen töitä katsastamassa

Meidän Riikosen veljesten oli määrä tavata toisemme pitkästä aikaa Könnössä heinäkuun viimeisellä viikolla. Kun tapaamisesta ei tullutkaan mitään Hannulle tulleen esteen vuoksi, läksimme loppuviikosta Marjan ja Veikon kanssa käymään Sysmässä Suvi-Pinxin kesänäyttelyssä, jossa velimiehen töitä oli esillä.

Suvi-Pinx oli antoisa kesäkäyntikohde
Mies Suvi-Pinxin takana on galleristi Erkki Savolainen, joka on pitänyt tätä tunnettua kesänäyttelyä vuodesta 1970 lähtien Sysmän Suopellossa. Vanhan kansakoulun ympärille hän on vuosien varrella koonnut vanhoja rakennuksia, jotka toimivat taiteen esittelyn lisäksi eräänlaisena pienenä ulkomuseona vanhoine talonpoikaisesineineen. Suvi-Pinxin ohjelmistoon kuuluvat lisäksi viikonvaihteessa paikan päällä pidetyt konsertit.

Suvi-Pinxiä on vuosien varrella totuttu pitämään näyttelynä, joka esittelee laajasti nykytaiteen valtavirtaa. Näyttelyssä esitteli tänä kesänä töitään 62 taiteilijaa sekä 10 käsityöläistä. Töiden suuresta määrästä huolimatta näyttelyn yleisilme ei ollut mitenkään raskas, mikä johtui epäilemättä näyttelyn luonnonläheisestä ulospanosta.

Suvi-Pinxin valtakunnallisia julkkisnimiä ovat jo vuosikausia olleet muun muassa Kimmo Pyykkö, Kari Juva, Mauno Hartman, Tero Laaksonen sekä Juhani Linnovaara, joka porvoolaisena on minulle tuttu.

Velimies Hannu oli mukana Pinxissä nyt toista kertaa.

Hänen tuotantoaan edustivat näyttelyssä yhden uuden lintuaiheisen reliefin lisäksi takavuosien suurikokoiset veistokset, jotka olivat saaneet näyttävän ulospanon heti sisäänkäynnin jälkeen sijaitsevassa isossa aitassa.

Suvi-Pinxiä ei voi valitettavasti enää tältä kesältä suositella käyntikohteeksi, koska näyttely päättyi 6. elokuuta. Todeta voi kuitenkin, että se on edustava ja luonnonläheinen käyntikohde, jonne sopii hyvin viedä ulkomaiset vieraatkin.

Samalla reissulla kävimme myös Sysmässä maistamassa ravintola Kivilinnan muikkuja sekä katsomassa keskiajalta peräisin olevaa Pyhän Olavin kirkkoa, joka tosin 1800-luvulla muutettiin ristikirkoksi Engelin piirustusten mukaan.

Kirkon päätykolmio toi jälleen mieleen Porvoon tuomiokirkon ja sen toukokuisen traagisen palon, jonka on luonnollisesti herättänyt laajaa mielenkiintoa Putkilahtea myöten.

Esko Riikonen
Kirjoittaja on Putkilahdesta kotoisin oleva toimittaja, joka on pitkään työskennellyt Porvoossa sanomalehti Uusimaassa.

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 8/elokuu 2006]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke