www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Leenan tarina

Lauri Venesjärvi tutustui tulevaan morsiameensa Elli Huujärveen Tikkalassa. Naimisiin he menivät Huujärvellä ja muuttivat sitten Sysmän Liikolaan, jolloin heille syntyi ainoa lapsi Leena.

Venesjärvet muuttivat Putkilahteen Laurin saatua opettajan paikan Putkilahden koulusta vuonna 1947. Leena rakasti koulun pihaa, pienelle tytölle siellä oli ihastuttavia leikkipaikkoja. Putkilahti muutenkin oli hänen mielestään ihana paikka, järvi oli lähellä samoin kuin kaverit.

Ensimmäiselle luokalle mennessään Leenaa harmitti kuitenkin kovasti se, ettei hänellä ollut ollenkaan koulumatkaa, vaikka kaikilla muilla oli. Niinpä hän kiersi kouluun urheilukentän kautta saadakseen koulumatkan. Siirryttyään Korpilahdelle kouluun hän sai aivan oikean koulumatkan, joka olikin pitkä. Samoihin aikoihin Lauri Venesjärvi sairastui ja jäi eläkkeelle. ”Se oli surullista aikaa”, kertoo Leena.

Oppikoulun toiselle luokalle Leena siirtyi Jyväskylään, jossa hän joutui asumaan vieraassa paikassa. Vanhemmatkin muuttivat sittemmin Jyväskylään ja siellä Leena opiskeli ylioppilaaksi ”Tipulassa” eli Tyttölyseossa.

Tulevan miehensä Klaus Andersenin Leena tapasi Luxemburgissa ollessaan viidentoista vanha. Uudelleen he tapasivat vuonna 1964 Klausin matkatessa Suomea päästä päähän kaverinsa Helmutin kanssa. Klaus oli kiinnostunut Suomesta jo aiemmin oltuaan täällä ryhmämatkalla, ja nyt hän poikkesi Putkilahteen etsimään Leenaa. Tällä kohtaamisella he rakastuivat toisiinsa.

Naimisiin Leena ja Klaus menivät 1967, jonka jälkeen muuttivat Saksaan, Berliiniin. Kahden Saksassa vietetyn vuoden jälkeen Andersenit muuttivat Espooseen, jossa heille syntyi kaksi lasta, Ole ja Hilke. Klaus oli töissä Nokian elektroniikkapuolella, Leena hoiti lapsia kotona. He kiittävät Espoon ympäristöä ja naapureitaan oikein mukaviksi. Vierailipa ikkunan takana hirvikin.

Leena ja Klaus Andersen

Melkein yhdeksän vuoden Suomessa asumisen jälkeen perhe palasi Saksaan, Jeverin kaupunkiin, jossa Leena ja Klaus asuvat edelleen. Siellä Leena on opettanut suomen kieltä jo yli 20 vuotta sekä maalannut tauluja. Klaus viettää nyt eläkepäiviään sekä harrastaa perhettään ja musiikkia. Hän on laulanut koko elämänsä kuorossa ja harrastanut yksinlaulua sekä varsin monen instrumentin, kuten harmonikan, pianon ja kitaran soittoa.

Putkilahdessa järjestetyt taiteilijaleirit olivat varsin tärkeitä Leenan taiteilijatulevaisuuden kannalta. Hän kulki lapsena taiteilijoiden mukana maastossa. Tuolloin hän teki ensimmäiset öljyvärityönsä ja kiinnostui maalaamisesta. Viimeiset kymmenen vuotta Leena on ollut maalaamisen saralla erittäin tuottelias, hän on maalannut pitkälti toistatuhatta taulua. Hänen tuotantoaan voi käydä ihailemassa osoitteessa http://home.nwn.de/leena-andersen.

Ole on lastenlääkäri kuten myös vaimonsa Silke. Perheeseen kuuluu myös pieni tytär Maija. Ole perheineen muutti keväällä Suomeen. Tytär Hilke puolestaan on oopperalaulaja, joka oli heinäkuun loppuun saakka kiinnitettynä Hannoverin oopperaan ja on nykyään vapaa laulaja tehden lähitulevaisuudessa vierailuja Stuttgartin sekä Berliinin oopperoihin sekä konsertteja. Hilke on konsertoinut myös Suomessa. Leena ja Klaus käyvät usein kuuntelemassa Hilkeä, ja ovat tämän myötä tavanneet paljon laulajia sekä muusikoita.

Putkilahteen Andersenin perhettä vetävät mökki, kaunis luonto ja sukulaiset sekä tietysti myös Leenan hyvät lapsuusmuistot. Putkilahdesta käsin on myös helppo vierailla Jyväskylässä asuvan Olen perheen luona.

Suomessa Andersenien harrastuksiin kuuluvat uiminen ja nyt myös Maijan hoitaminen. Hilken ja Klausin erikoisharrastus on polttopuiden hakkaaminen, ”pilkkaaminen”.

Silja Ojanen

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 8/elokuu 2006]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke