www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Kesän matkoissa syvyyttä

Kesä on matkustelun aikaa. Useimmat matkat tehdään sukulaisten ja ystävien luo. Tavallisesti matkoihin sisällytetään jotakin ohjelmaa: kulttuuritapahtumia, nähtävyyksiä, huvituksia. Suosittuja käyntikohteita ovat varsinkin kirkot ja hautausmaat. Korpilahden kirkkoon voi vielä tutustua aina elokuun loppuun asti. Kirkon ovet ovat avoinna joka päivä klo 10.00 - 18.00.

Hautausmaalla käydään kesällä ahkerasti. Se on kuin keidas, josta löytyy ainutlaatuista rauhaa ja hiljaisuutta. Siellä viivähdetään monin miettein. Useimmilla kävijöillä siellä on ainakin yksi hyvin tärkeä hauta. On pysähdyttävää havaita, kuinka hautakiviin ilmestyy jatkuvasti lisää tuttuja nimiä. Tämän kuluvan vuoden aikanakin on jo ehditty saatella monta kylämme asukasta haudan lepoon.

Omaisille rakkaan ihmisen menettäminen on raskas kokemus. Surun ja ikävän kohdatessa joudumme oppimaan sitä totuutta, että jokainen läheisemme on vain lainaa. Tietoisuus elämän loppumisesta täällä ajassamme antaa elämälle syvällisemmän merkityksen ja sisällön.

Varmaankin kaikkein antoisampia matkoja tehdään lapsuuden ajan maisemiin. Nämä matkat ovat voimakkaita kosketuksia vuosia sitten elettyyn aikaan, usein ihmiselon kultaisimpaan kauteen. Vaikka lapsuusajan ympäristö olisi monella tavalla muuttunut, on ihmisen muisti tallettanut pysyvät jäljet siitä ympäristöstä, mitä paikalla ennen oli. Muistojen kätköistä nousevat esiin myös noiden paikkojen asukkaat kohtaloineen, jopa yksityiskohtaisine tapahtumineen ja rientoineen. Joskus muistot tuovat hymyn huulille, toisinaan tipan silmäkulmaan. Aina ne muistot kuitenkin koskettavat sisintä.

Koko ihmiselämä on kuin matka. Sillä matkalla kulkevat mukana ilo ja suru. Se kuuluu ihmisen osaan. Niin kuin jokainen tiellä kulkija jättää jäljen, samalla tavalla kokonaisten sukupolvien jäljet jäävät näkyviin. Ne elävät muistoissamme ja seuraavat meitä kaikilla matkoillamme. Olemmehan saman tien kulkijoita kaikki: pieniä lenkkejä äärettömän suuressa ketjussa.

ANTOISIA KESÄMATKOJA!

Aune Turunen

[Putkilahden kylälehden 8/elokuu 2006 pääkirjoitus]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke