www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Syksy on harrastusten aikaa

Harvinaisen kuuman ja vähäsateisen kesän jälkeen syksyn viileys tuntuu suorastaan miellyttävältä. Luonto muuttuu vuodenaikojen mukaan ja se on meidän suuri rikkautemme. Syksyn myötä saamme kaikilla aisteillamme nauttia ja ottaa vastaan monia hyviä asioita. Syyskuussa tulevat usein ensimmäiset pakkasyöt, jotka maalaavat puiden ja pensaiden lehdet riemullisen värikylläisiksi. Syksyn ilma on raikasta ja täynnä kirkasta kuulautta.

Luonnonkauneuden lisäksi saamme syksyisin herkutella pellon, puutarhan ja metsien runsailla antimilla. Maamiehen onni syksyn tullen on talteen korjatussa sadossa; kun sato on saatu talteen, vasta silloin on hyvän tunnelman aika. Syksyllä saattaa maaseudun ihmisillekin löytyä hieman enemmän aikaa itselle ja harrastamiselle. Tosin maalla asuvan työ ja vapaa-aika liittyvät usein saumattomasti yhteen. Iltojen pimetessä varsinaiset päivän työt joudutaan lopettamaan hieman aikaisemmin ja näin järjestyy aikaa myös harrastuksille.

Monissa kodeissa on tapana aloittaa syksyllä käsitöiden teko. Villaiset lankakerät muotoutuvat ahkerissa käsissä mitä moninaisimmiksi neuletöiksi, kangaspuissa syntyvät monet matot, raanut ja poppanat, varpuja sidotaan luudiksi ja ompelukoneet liittävät saumoja yhteen tuottaen vaatetta ylle ja alle. Luovuuden voima purkautuu tekemisen kautta esille mitä moninaisimmilla tavoilla.

Nykyään harrastamiseen ja sen myötä oppimiseen on hyvät mahdollisuudet. Kurssitarjontaa on runsaasti ja se kattaa kaikki alat. Harrastuksensa voi valita juuri siltä alueelta, mikä omassa sisimmässä tuntuu kutsuvammalta. Ainoa harmi osallistumiselle on pitkät matkat. Moni mieliharrastus jää saavuttamattomiin juuri matkojen tähden. Ehkäpä kuitenkin jotakin on saavutettavissa.

Hyvin suosittu harrastus maalla on sienestys. Tämä harrastus on oiva esimerkki siitä, mitä hyvän harrastuksen pitäisi ihmiselle antaa. Sienestäessä saamme paitsi hyödyn sienien muodossa myöskin oppia, joudumme tunnistamaan sienilajeja, kohennamme terveyttämme luonnossa liikkumalla ja kaiken kukkuraksi viihdymme metsässä. Moniin muihinkin harrastuksiin liittyvät nämä samat näkökohdat. Harrastuksen tulisi aina olla mieleinen asia.

Olemme koonneet tähän lehteemme tietoja omalla kylällämme syksyllä alkavista harrastusmahdollisuuksista. Mukavaa olisi, jos kaikkiin näihin tarjolla oleviin ryhmiin löytyisi tarpeellinen määrä osallistujia, sillä toiminta voi jatkua ainoastaan, jos ryhmässä on riittävästi osallistujia. Kansalaisopisto tarjoaa opetusta ja kursseja koko toimialueellaan ja ne ovat kaikille avoimia. Niin kansalaisopiston kuin seurakunnankin puoleen voi kääntyä, jos mielessä on jokin toteutettavaksi sopiva uusi toimintaidea. Putkilahden Kyläseura ja Nuorisoseura ottavat myös ilolla vastaan ehdotuksia. Yhdessä on hyvä toimia.

Harrastamalla voi torjua yksinäisyyttä tai arjen tylsyyttä ja sillä on tutkitusti ihmisen hyvinvoinnin kannalta merkittävä vaikutus. Harrastusten kautta löytää uutta seuraa, saa paljon uutta ajateltavaa ja lisäksi harrastukset tuottavat runsaasti hyvää mieltä.

ALOITETAAN UUSI HARRASTUS!

Aune Turunen

[Putkilahden kylälehden 9/syyskuu 2006 pääkirjoitus]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke