www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Marja mielii merille

Kuvassa olen minä ensimmäisiä kertoja kylässä isomummin ja -papan luona Putkilahdessa Sirolassa.

Nyt tasan 20 vuotta myöhemmin mielessä ovat samat asiat kuin tuolloinkin; kohta loppuva kesä, vesi ja laivat.

Opiskelen Satakunnan ammattikorkeakoulussa Raumalla merenkulkua. Ensimmäisen vuoden kävin merimiesammattikoulua, josta käteen jäivät kaksi kuukautta merikokemusta, puolimatruusin pätevyyskirja ja joukko uusia ystäviä. Toiseksi vuodeksi hain ammattikorkeakoulun puolelle parempien työmahdollisuuksien toivossa ja aloitin enemmän teoriapainotteiset opinnot merikapteenilinjalla. Opiskelemme alaan liittyviä aineita kuten navigaatiota, meteorologiaa, astrologiaa, kunnossapitoa, lastin- ja laivan käsittelyä sekä tavallisia kouluaineita matematiikkaa, sähköoppia, fysiikkaa, kemiaa ja kieliä. Tavoitteena on saada vahtiperämiehen pätevyyskirja, tehdä töitä ja ehkä tulevaisuudessa jatkaa kohti merikapteenin tutkintoa.

Parasta koulussa on tietysti se, kun sitä ei ole; eli harjoittelu jaksot. Ensimmäisen kuukauteni merellä vietin m/s Finnoak nimisellä Ro-ro-aluksella. Sana Ro-ro kuvaa tapaa, jolla lasti lastataan laivaan takaportin kautta pyörien päällä. Finnoak seilaa Itämerellä Suomen ja Puolan väliä kuljettaen pääasiassa trailereita, paperirullia ja rekkoja. Päivät kuluivat tavallisia kansi- ja konepuolentöitä opetellessa. Satamassa autoin töijäyksessä eli laivan kiinnittämisessä laituriin ja lastauksessa. Merellä lakaisimme ja pesimme kansia, siivoilimme, puhdistimme ja huolsimme erilaisia laitteita. Öisin istuin 4-5 tuntia prygällä eli komentosillalla vahdissa. Tuijotin tutkaa, tutkin karttaa, ihmettelin radiolaitteita ja seurasin venttiileistä eli ikkunoista muuta liikennettä. Kuukausi kului liian nopeasti ja olisin mielelläni jäänyt pitemmäksikin aikaa.

Tämän loppuvan kesän olen viettänyt pääosin Suomen lounais-rannikolla Taivassalossa, enkä ole ehtinyt käydä Putkilahdessa kuin kääntymässä. Olen tehnyt töitä kaupassa ja asunut poikaystävän vanhempien luona Hakkenpäässä, joka on kuin Putkilahti ilman vuoria ja järvi muutettuna mereksi. Merellä olin vain pari viikkoa heinäkuussa työskennellen kansimiehenä yhteysalus Karinissa Kemiö-Hanko välillä.

Muutettiin poikaystävän kanssa keväällä asuntolasta vanhaan kerrostalokaksioon Raumalla, jonne on nyt tarkoitus asettua paremmin ja saada tavarat pois pahvilaatikoista ennen koulun alkua syyskuun lopussa.

Hyviä syysilmoja sinne Putkilahteen!

Marja Mikkola

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 10/lokakuu 2006]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke