www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Opiskeluvaihdossa Sveitsissä

Neljännen opiskeluvuoteni kevään päätin viettää opiskeluvaihdossa Sveitsissä. Ulkomaille opiskelemaan lähteminen oli siintänyt mielessäni jo useamman vuoden ajan ja halusin ehdottomasti ranskankieliseen maahan. Alppien kauneus ja Sveitsin erilaisuus kaikilta osin, niin historiallisesti, kulttuurisesti kuin poliittisestikin vetivät minua puoleensa ja helmikuun lopussa 2006 pakkasin matkatavarani ja suuntasin Fribourgiin Sveitsin saksankielisen ja ranskankielisen alueen rajalle.

Fribourgin yliopisto on Sveitsin ainoa yliopisto, jossa on mahdollista opiskella sekä saksaksi että ranskaksi. Fribourg on keskiajalta peräisin oleva noin 30 000 asukkaan kaupunki, joka sijaitsee myös Fribourg nimisessä kantonissa. 1/3 kaupungin asukkaista on saksankielisiä ja 2/3 ranskankielisiä. Kaupungin keskellä virtaa joki, joka jakaa kielialueen. Pääsääntöisesti asukkaat valitsevat asuinalueensa kielialueen mukaan. Fribourg on sangen maatalousvaltainen kantoni ja kaupungin keskustassakin ohi ajoi useasti traktoreita. Sveitsissä maatalous on erittäin voimakkaasti tuettua. Sveitsiläisille on tärkeää saada kotimaisia elintarvikkeita, mutta maatalouden tukemisen motiivina on myös kansallisten maisemien säilyminen.

Mielenkiintoista oli huomata, että kaupungissa tietyt liikkeet palvelivat vain saksaksi ja toiset vain ranskaksi. Vaikka Sveitsissä on monia kieliä ja kulttuureja, ihmiset elävät hyvin tiiviisti oman kielialueensa keskuudessa, eivätkä hirveästi ole tekemisessä toistensa kanssa.

Ranskankielinen Sveitsi on avoimempi esimerkiksi EU-jäsenyyttä ja kansainvälisyyttä kohtaan. Saksankieliset taas kokevat mahdolliset muutokset enemmänkin uhkana. Yliopistossa otin itse ainoastaan ranskankielisiä kursseja. Oikeustieteen opetus tiedekunnassa oli varsin laadukasta ja tunnit erittäin hyvin valmisteltuja. Yliopiston taholta vaihto-opiskelijoille järjestettiin monenlaista ohjelmaa. Kävimme muun muassa patikoimassa Alpeilla. Olen aina ajatellut, ettei minulla ole korkean paikan kammoa. Sveitsissä kävellessäni 40 m syvän rotkon reunalla 40 cm leveällä polulla, joka oli täynnä liukkaita lehtiä, huomasin hieman päinvastaisen ilmiön.

Yliopiston kanssa kävimme myös katsomassa suoraa demokratiaa Glarusissa Sveitsin pienimmässä kantonissa. Ihmiset todellakin kokoontuivat torille ja asioista äänestettiin kättä nostamalla enemmistö voittaa periaatteella. Suuri uudistus on, että kädessä on oltava erityinen keltainen lappu, jotta ääni hyväksytään. Konservatiivienkin modernisoituminen siis tapahtuu hitaasti, mutta varmasti.

Sveitsin tiheän ja nopean junaverkoston ansiosta matkustaminen maassa on haastavat maantieteelliset olosuhteet huomioiden äärimmäisen helppoa. Fribourgista oli 20 minuutin matka Sveitsin pääkaupunkiin Berniin ja 45 minuuttia Olympiakaupunki Lausanneen. Toisten vaihto-opiskelijoiden kanssa sitten tutustuimme moniin mielenkiintoisiin ja ikuisesti mieleen painuviin paikkoihin.

Opiskeluvaihdon anti ei ole ainoastaan uuteen maahan tutustuminen ja kielitaidon kasvaminen, vaan mielestäni tärkeintä on oppia ymmärtämään ja suvaitsemaan erilaisia elämäntapoja ja ihmisiä.

Hanna Kahilainen

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 10/lokakuu 2006]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke