www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen vieraili Putkilahdessa

Putkilahden kyläkaupan avajaisia on juhlittu iloisin ja kiitollisin mielin. Uudet ja vanhat asiakkaat ovat käyneet runsain joukoin onnittelemassa uutta kauppiastamme, Tarja Niemistä ja hänen puolisoaan Petri Niemistä. Samalla on tutustuttu uusittuun myymälään ja kaupan peräkamarissa olevaan Voitto-kahvilaan. Väki näytti olevan näkemäänsä hyvin tyytyväinen. Eräs asiakas sanoikin: ”Tämä on putkilahtelaisille lottovoitto!” Se on sitä koko Vespuolelle ja myös luhankalaisillekin. Samoin loma-asukkaat antavat arvon lähikaupalle.

Kauppa- ja teollisuusministeri tuli onnittelemaan
Lauantaina 14.10. onnittelijoiden joukkoon liittyi kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen, joka monien kiireidensä keskeltä tuli toivottamaan onnea ja menestystä kauppiaspari Tarja ja Petri Niemiselle ja nyt Tarmo- lähikauppiasketjuun kuuluvalle Virran Puodille.

Samalla ministeri onnitteli myös putkilahtisia kaupan saamisesta omalle kylälle. Hän kehotti kyläläisiä käymään ahkerasti kaupassa sekä käyttämään hyväkseen kaikkia kyläkaupan tarjoamia monipuolisia palveluja.

Ministeri Pekkarinen piti kaupassa pienen puheen, jossa hän kertoi olevansa tyytyväinen siihen, että kauppa- ja teollisuusministeriön vuonna 2004 käyttöön ottama kyläkaupan investointituki on tuottanut toivotun tuloksen.

Tarkensimme asiaa muutamilla kysymyksillä:

Mitä tuloksia kyläkaupan investointituki on tuottanut?
”Ministeriön rahoituksella on autettu reilusti taajama-alueiden ulkopuolella toimivia kyläkauppoja uusimaan toimitilojaan, ajanmukaistamaan kalustoaan ja parantamaan palvelukykyään.”

Mikä on ollut annettujen tukien määrä ja kuinka monelle kyläkaupalle tukea on myönnetty?
”Tuen määrä on ollut 40 prosenttia sanotuista hyväksytyistä kustannuksista. Alle viiden miljoonan euron suuruisella valtionavustuksella on tähän mennessä pystytty rahoittamaan noin 350 kyläkaupan investointeja. Se on noin puolet kaikista maamme kyläkaupoista. Valtaosa rahoitetuista on vanhojen kauppojen saneerauksia, mutta joukossa on myös uusia puoteja.”

Mitkä ovat mielestänne tukitoimien tärkeimmät vaikutukset?
”Tukitoimet ovat olleet ratkaiseva apu monien kyläkauppojen jatkamiselle. Ennen muuta asia on auttanut kymmeniä tuhansia kyläläisiä, joille maassa tapahtunut kaupan keskittyminen on merkinnyt palvelujen heikkenemistä. Etenkin vanhusten ja lapsiperheiden kannalta kyläkauppojen säilyminen on erittäin tärkeä asia.”

Suuret kauppakeskukset heikentävät kyläkauppojen mahdollisuuksia. Miten asiaa voisi korjata ja lisätä kyläkauppojen menestymisedellytyksiä?
”Kaupan palvelujen edelleen keskittymistä suuriin keskuksiin tulee hillitä muun muassa kaavallisin toimin.
– Vastaavasti juuri kyläkaupan tuki voi auttaa pienten kauppojen mahdollisuuksia.

Virran Puoti Korpilahden Putkilahden kylässä on oiva esimerkki siitä, miten kauppapalvelut voivat palata kylään. Niemisen kauppiaspariskunnan oma panos on ollut ratkaiseva, jota valtiontuki on täydentänyt. Kyläläisten asia on huolehtia siitä, että kyläkaupassa riittää asiakkaita.

Kaupan menestymiseen Putkilahden kylällä on kaikki edellytykset olemassa. Etäisyydet muihin lähimpiin kauppoihin ovat pitkät. Kaiken lisäksi kaupassa on oma kahviokammari, jolle sillekin löytyy varmasti käyttöä.”

Ministeri Pekkarinen huomautti vielä, että kyläkaupan valtiontuki investoinneille- ja kehittämistoimille on tarpeen pitää myös tulevan kauppa- ja teollisuusministeriön rahoitettavana.

Ennen vierailun päättymistä ministerille ja kaupan asiakkaille tarjottiin uudessa Voitto-kahvilassa herkulliset kakkukahvit, jonka jälkeen Tarja Nieminen kiitti ministeri Pekkarista vierailusta ojentamalla hänelle korillisen paikallisia tuotteita.

Aune Turunen

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 11/marraskuu 2006]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke