www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Taas kaikki kauniit muistot…

Suurista juhlista ehkä joulu on se, joka eniten ja voimakkaammin vie ajatuksemme lapsuuteen ja niihin liittyviin kokemuksiin. Nämä säilyvät muistoissamme läpi elämän. Vielä tänä päivänäkin voi aistia tunnelmat, tuoksut ja odotukset.

Sodan jälkeen kaikesta oli pulaa, joten joulua varten oli jo aikaisin syksyllä aloitettava pikku hiljaa laittaa säästöön erilaisia tarvikkeita. Isossa perheessä, kuten meidän Ikosen perheessä, tämä ei aina ollut ongelmatonta.

Kun äiti laittoi piiloon esim. sekahedelmiä ja luumuja, niin aina me ne jostain löysimme ja osa soppatarpeista hävisi meidän suihimme. Siinä äidillä olikin ongelma, mistä se soppa aattona keitetään.

Kun pojat nukkuivat lähellä joulukuusta, hävisivät omenat hiljalleen yksi toisensa jälkeen kuusen oksilta.

Pullaa leivottiin aina kahdessa erässä. Joulun alla tehtiin tummemmista vehnäjauhoista ensimmäinen erä, että sitten joulunpyhiksi olisi se parempi pulla riittänyt. Pullaa leikatessa äidin piti olla tarkkana, että pullasiivut olivat varmasti yhtä paksuja välttyäksemme pahemmilta riidoilta.

Isän osuus jouluvalmisteluissa rajoittui lanttujen kuorimiseen ja joulukuusen hakuun. Isä ei aina ymmärtänyt, että sitä makeaa ja hyvää piti niin monenlaista olla. Niinpä äiti keksi, että ruokakomero oli hyvä piilo esimerkiksi kerman vatkaamiseen.

Monien vuosien aikana kylämme pankinhoitaja Aino Ahlgren ja hänen miehensä Vihtori viettivät jouluaaton meidän kanssamme. Vihtori toimi usein pukkina. Me lapset tunsimme helposti, kuka pukki oli, koska hänen naurunsa paljasti hänet.

Lahjat olivat melkein aina itse tehtyjä. Se oli tärkeää, kuinka monta pakettia sai.

Joulukirkkoon ei ollut mahdollista päästä, mutta kun radio saatiin, niin joulukirkko kuunneltiin siitä. Joulupäivänä ei ollut lupa mennä naapuriin. Pyhää arvostettiin ja kunnioitettiin.

Joulu oli aineellisesti niukka ja vaatimaton, mutta iloa, yhteyttä ja turvallisuutta oli paljon. Kun kesäisin asun lapsuudenkodissani Putkilahdessa, niin usein sukellan näihin lapsuuden joulumuistoihin.

Tänään elämme kaiken yltäkylläisyyden keskellä. Kunpa joulun sanoma ei hukkuisi kaiken markkinahumun keskelle.

”Näin sydämeeni joulun teen ja mieleen hiljaiseen taas Jeesus-lapsi syntyy uudelleen.”

Marjatta Henttonen (os. Ikonen)

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 12/joulukuu 2006]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke