www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

MERKITTÄVÄ MAALISKUU

Sunnuntaina 18.3.2007 nostetaan liput salkoihin. On vaalipäivä. Suomalaiset valitsevat silloin 200 kansanedustajaa maamme ylimpään valtioelimeen, eduskuntaan. Nämä vaalit ovat erikoisen merkittävät siksi, että on kulunut 100 vuotta siitä, kun Suomessa toimitettiin ensimmäiset eduskuntavaalit. Niissä vaaleissa tehtiin myös maailmanhistoriaa: silloin valittiin uuteen eduskuntaan 19 naista. Suomi onkin ensimmäinen maa maailmassa, jossa naisia on valittu kansanedustajiksi.

Vaalipäivää seuraavana päivänä on myös historiallinen merkkipäivä: ensimmäinen suomalainen nainen on saanut nimelleen omistetun liputuspäivän. Yliopiston Almanakkatoimiston mukaan Helsingin yliopisto on tehnyt päätöksen, että Minna Canthin päivä 19.3. merkitään vuodesta 2007 alkaen kalentereihin liputuspäiväksi. Uuden liputuspäivän virallisena nimenä on Minna Canthin päivä, tasa-arvon päivä.

Minna Canth (1844-1897) oli näytelmäkirjailija, jonka ohjelmajulistuksena koko kirjallisen tuotantonsa ajan oli naisen asema. Näytelmiensä ja novelliensa avulla hän herätti ihmisiä huomaamaan niitä räikeitä sosiaalisia epäkohtia, jotka kohdistuivat erikoisesti naisten ja vähävaraisten ihmisten elämään. Hän onnistui myös tuomaan julki vaivaiskotien ja mielisairaaloiden epäinhimilliset olosuhteet. Canthilla oli uskomatonta rohkeutta ruotia lakeja, jotka kaikki olivat laaditut miesten ehdoilla. Tehtävä vaati häneltä peräänantamatonta kovuutta, sillä vastarinta oli kiivasta. Vastustuksesta huolimatta hän sai moniin asioihin parannuksia aikaan, mutta usein unohdetaan se, miten paljon niiden takana oli taistelua ja kirjailijan omakohtaisia kärsimyksiä.

Maaliskuun 19. päivänä on syytä muistaa erikoisella arvonannolla suomalaisten naisten etujen voimakkainta esitaistelijaa, Minna Canthia. Hän on liputuspäivänsä ansainnut.

Tämän vuoden maaliskuun merkittävyyttä korostaa hienosti eduskunnan juhlavuosivaalit ja samanaikaisesti Minna Canthin, suomalaisen naisen saama arvostus. Menneisyys ja nykyisyys käyvät rakentavaa vuoropuhelua. Minna Canthin elämäntyö antaa jalon esikuvan uusille kansanedustajillemme, niin miehille kuin naisillekin. Tasa-arvo, oikeudenmukaisuus ja rauha ovat kaikille ja kaikkialla maailmassa tavoittelemisen arvoisia asioita.

AURINKOISTA MAALISKUUTA!

Aune Turunen

[Putkilahden kylälehden 3/maaliskuu 2007 pääkirjoitus]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke