www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Marian ilmestyspäivä - Herran palvelijatar

Marian ilmestyspäivä on maaliskuun lopulla. Suomen kirkossakin sitä vietetään. Luukkaan evankeliumissa kerrotaan, miten enkeli Gabriel tuli Nasaretiin Marian luo kertomaan Jeesuksen syntymästä. Ilmoitus hämmästytti Mariaa ja hän kyseli, miten tämä voisi olla mahdollista. Enkeli sanoi, että Jumalalle on kaikki mahdollista. Maria sanoi: “Olen Herran palvelijatar. Tapahtukoon minulle niin kuin sanoit.“

Löysin aikoinaan eräästä koululaisten laulukirjasta kauniin itävaltalaisen kansansävelmän “Maria, Herran piikanen“. Suomalaiset sanat ovat Anna-Maija Raittilan. Laulussa Maria käy ruusupensaikon halki, joka “vailla lehvää, kukkaa on“. Sitten kysytään: “Ketä kantaa alla sydämen?“ Ja vastataan: “Pyhää Vapahtajaa ihmisten.“ Kolmas säkeistö kokonaan kuuluu: “Maria, Herran piikanen, Kyrie eleison. Näin metsän halki kulkeissaan saa kaikki ruusut kukkimaan. Jeesus ja Maria.“ Rikassisältöinen, herkkä laulu kuin Marian elämä.

Ei Marian elämä kuitenkaan aina niin seesteistä ollut. Murhe oli hänenkin osansa. Itse koin Marian tuskan hyvin vaikuttavana katsoessani Kristuksen kärsimysnäytelmää eteläsaksalaisessa Oberammergaun kylässä. “Sinun kärsimisesi ja sinun katkera kuolemasi tunkee kuin miekka sieluni läpi“, hän lausuu. Toisaalta levollisuus ja ihmeellinen rauha huokuu hänen olemuksestaan. Ristin Jeesus oli hänenkin Vapahtajansa.

Ilmestyspäivän Maria, Herran palvelijatar sai olla ehyesti ja kokonaisesti Jumalansa palvelija.

KAISA REINA

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 3/maaliskuu 2007]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke