www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Uusi talo Töppöspohjalla

Antti, Kirsi, Aino ja Kalle muuttivat oman kotiin Töppöspohjaan. Töppöspohjassa on valmistunut uusi omakotitalo. Antti Järviniemi, Kirsi Haapasaari sekä lapset Aino ja Kalle saivat viime joulun alla muuttaa vastavalmistuneeseen omaan kotiin. Vuonna 2005 aloitettu, paljolti hartiapankkiperiaatteella tehty rakennusprojekti sai näin kauniin päätöksen. Olihan siinä tietysti eri alojen ammattimiehiä tekemässä Antin lisäksi. Erikoistyöt kun vaativat paitsi ammattitaitoa niin antavat samalla takuun työn laadusta ja kestävyydestä. Kovin harva oman talon tekijä on ammattilainen esimerkiksi LVI-töissä ja sähköasennuksissa.

Uusi koti on omassa rauhassaan lähellä Töppöspohjan tietä, luonto alkaa heti kotiovelta. Ilta-auringon puolelle tehtäneen vielä terassia kesäisten saunailtojen viettoon. Ympäristön vaihdos keskikylään verrattuna tuntuu varmasti lapsiperheessä turvallisena kasvuympäristönä ja liikennemelun vähenemisessä. Aikaa myöten naapurista, Toikkasten lapsista saattaa löytyä leikkitovereitakin Ainolle ja Kallelle.

Talo on yksikerroksinen, ulkoverhous kokonaan ja sisäverhouskin pääosin puuta.

Sisällä on käytetty paljon itse sahuutettua ja höylyytettyä tervaleppäpaneelia, jota moni puuseppä pitää melkoisena ylellisyystarvikkeena. Huoneistoalaa on noin 120 neliötä; talon toisessa päässä on pannuhuoneelle hyvät tilat. Keskelle tupaa on Ilari Rantanen muurannut katseenvangitsijaksi komean tiiliuunin: yksinäänkin se pitää poikkeustilanteessa talon lämpimänä, vaikka lattian alla on vesikiertoinen lämmitys. Lämmityskattilan polttoaine on puu, varaajassa 1800 litraa vettä.

Entiseen kotiin verrattuna elämä on tullut helpommaksi, Kirsin mielestä arjen rutiinit on lasten kanssa helpompi hoitaa kun esimerkiksi pyykinpesuun on oma tilansa aivan keittiön vieressä. Samoin hän on iloinen, kun on saanut järjestää keittiön toiminnat mieleisikseen ja kaapistot ovat toimivat sekä kauniit. Rauhallinen siniharmaa väri keittiökaapeissa pelaa hyvin yhteen lämpimän ruskeiden puupanelointien kanssa. Sisävaikutelma on mukavan kodikas. Myös yksikerroksisuus on asumista helpottava ja selkiyttävä ratkaisu.

Antti Järviniemen ja Kirsi Haapasaaren perhe uuden leivinuunin kupeella.

Perhe on jo päässyt kunnolla asettumaan uuteen kotiinsa ja elämä kulkee eteenpäin. Kirsi on palannut työhönsä Joutsan sairaalaan, Antti on pitänyt hetken hengähdystaukoa rakennusurakan jälkeen. Lapset ovat vielä muutaman vuoden kotona ennen kuin koulutyö alkaa. Tiedän monen olevan hengessä mukana, kun toivotan onnea uuteen kotiin ja hyviä asioita siinä elettävään elämään!

TIMO SUOMINEN
KUVAT: OSMO WEIJO

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 3/maaliskuu 2007]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke