www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Mustalahdessa oltiin laskiaismäessä

Hyvän tavan mukaisesti kokoontui Mustalahden levähdyspaikan mäkeen iloinen joukko kyläläisiä sunnuntaina 18.2. varmistamaan tulevan kesän pellavasatoa sekä nauttimaan talven riemuista. Kankaankutojilla lienee syytä panostaa pellavasadon kasvattamiseen tavallista huolellisemmin, sillä mäenlaskussa ei ollut oikein asiaankuuluvaa liukuvuutta – ei kehdannut huutaa “Pitkiä pellavia!“ kun vauhti hiipui jo ison mäen alle.

Tämä ei kuitenkaan laskemisen hupia haitannut ja runsas joukko sekä pieniä että suuria laskijoita koetti selvitä mäestä ilman kaatumista, missä tehtävässä useat onnistuivatkin.

Lasku-uran laitaan oli helppoa tallata erillinen polku ylöspäin, jotta mäkeen nousijat eivät olisi laskijoiden tiellä. Tämä on syytä ottaa käytännöksi jatkossakin laskemisen turvallisuuden varmistamiseksi. Useat vanhemmat olivat mäessä varmistamassa lasten turvallisuutta, mistä heille iso kiitos! Samoin Rantasen Oivalle, joka huolehti mäen kunnostuksesta, sekä kaikille muille järjestelyihin osallistuneille.

Mäen alla juteltiin kaikenlaista kyläläisten kesken, katseltiin laskijoita ja arvioitiin laskutyylejä.

Haapalan Veikon mökillä muutaman päivän viivähtänyt belgialainen pariskunta oli myös mukana katsomassa meikäläistä laskiaisperinnettä: ranskalaisessa kulttuurissahan on samantapaisia piirteitä, kun ennen paastonaikaa juhlitaan syömällä tukevasti ja pitämällä karnevaalia. Ranskassa laskiaistiistain nimi on “Mardi Gras“ siis rasvainen taikka lihava tiistai suoraan käännettynä. Rio De Janeirossa muuten selvittiin vähemmillä vaatteilla kuin Suomen pakkasissa, kuitenkaan tyylistä tinkimättä.

Laskemisen lomassa maistuivat kuuma kaakao ja grillimakkarat. Lapset tutustuivat toisiinsa – mm. Jyry ja Pyry -nimiset nuoret herrat havaitsivat harrastavansa samantyyppistä umpihankiurheilua. Viimein saatu vanhanajan talvihanki oli muutenkin houkutteleva ja pehmeä leikkialusta. Jokisen Cindyllä oli hyvin itsetuntoinen pieni kainalokoira, Oliver, jonka rotu lienee kiinanharjakoira tai jotain sinnepäin. Koirakin sai makkaran. Mikäli tulkitsen oikein, niin pienillä kuin isoillakin oli oikein mukavaa.

TIMO SUOMINEN
KUVAT: JOHANNA SALMINEN

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 3/maaliskuu 2007]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke