www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Äiti, kato Kutvonen tulee!

Pienen miehen silmä loisti kirkkaana täynnä innostusta ja iloa. Kutvonen eli Oiva Rantanen kaartoi pihaan lumiauralla ja vilkutti iloisesti pienelle miehelle keittiön ikkunassa traktorin valoja. Oiva on kylällä tunnettu Kutvosena ja monitoimiosaajana, jonka palveluksia kylällä on saatu nauttia jo vuosien ajan. Eläkkeelle jo nykyisin mielittelevä monitaituri on aurannut kylän yksityisteitä puhtaaksi niin lumikinoksista kuin tasannut kesäaikaan vallesmannin kiharoitakin ja korjannut ojansyrjiä. Koneurakointi on miehen toinen luonto ja toisaalta rakennusalan työtehtävät tuovat leivän päälle muutakin kuin muhkeat viikset. Oivalta kääntyy mutkalle niin pelti kuin puukin ja pitkä työura on koulinut miehen monen työn osaajaksi.

Kutvosen salainen harraste on paljastunut.

Oiva on syntyperäinen putkilahtinen, jonka elämäntyöt ovat rakentuneet maanviljelyksestä alkaen kotiseudulle ja sen lähiympäristöön. Perhe on vuosien saatossa kasvanut yhdellä vaimolla ja kolmella lapsella sekä yhdellä lapsenlapsella. Perhe on kasvattanut myös miestä. Kysyttäessä mitä miehestä voisi kertoa julkisuuteen, tulee vastauksena “ Minä en tiedä mitään, kirjoita mitä kirjoitat, kirjoitat kumminkin “ja mies hörähtää remakkaan nauruun. Luonnoltaan rauhallinen mies ei paljon itsestään ääntä pidä ja osaamisiaan kehuskele. “Töitä on piisannut, joskin työttömyyttäkin on nähty“ kertoo tällä hetkellä täystyöllistetty mies.

Miehen vapaa-aika on rakentunut puuhastelun ja työnteon välille, mutta viime vuosina sydämen on vallannut Tapsu-koira, joka on perheen kertoman mukaan saanut Kutvosenkin ihan pehmoksi. Hienostunut harmaa kutreilla tuo isoisän charmin esiin ja viitteitä siitä, etteivät eläkkeelle haaveilut ihan tuulesta temmattuja ole. Mutta kuitenkin: “ Äiti kato, Kutvonen tulee “ on vielä tarpeellinen huuto kyläraitin ikkunoissa.

ANNE-MARIA PERTTULA

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 4/huhtikuu 2007]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke