www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

TAAS ON AIKA TOUKOKUUN

Kuinka ihmeellinen luomakunnan järjestys onkaan! Juuri kun talven selkä on taittumassa ja alamme odottaa kevään tuloa, se yllättääkin meidät tulollaan. Ei se kysy lupaa tulemiselleen, se vain tulee silloin kun sen aika on, - ja mikä hienointa, se tulee kaikille, ihan jokaiselle!

Huomaat kevään tulon viimeistään silloin, kun valo kimpoaa tuhansina aurinkoina ympärilläsi ja lämpö hellittelee talven kalventamaa ihoasi. Olosi tuntuu suorastaan vapautuneelta vaihtaessasi talvivaatteitasi kesäisempiin varusteisiin. Nautinto on myös piilottaa sukset ja potkurit varaston pimeimpään nurkkaan ja tuoda tilalle polkupyörät jokakesäiselle paikalleen seinustalle. Samalla tietysti potkaiset jalkapallosi ulos saatavillesi, onhan urheilukausi alkamassa.

Kevät on tullut, kun lumen alla lepäillyt veneesi anoo kippaamista oikein päin ja vapautuneet vedet viettelevät soutajaa aalloilleen. Lintuparvet liitelevät taivaan sinisen kaaren alla juuri silloin, kun sinä ripottelet siementä kukkapenkkeihisi. Elämän riemua pulppuaa ojien pohjamudista asti sammakoiden heräillessä siellä talvihorroksestaan.

Myös kesäasukkaat alkavat ilmestyä mökeilleen ja heti se alkaa: haravat heiluvat, lapiot viuhuvat, roskatunkiot palavat, jossakin istutetaan taimia maahan, toisaalla tuoksuu vasta sivelty maali ja vastarannalla grillataan makkaraa. Se on varma kevään merkki.

Ja sinä, sinäpä hihkaiset ilosta ja ponkaiset korkein askelin jääkylmään veteen hakemaan nuoruuden eliksiiriä, jonka sieltä aivan taatusti tulet saamaan! Koko keväinen luomakunta on kuin kahleistaan vapautunut. Erikoisesti se näkyy lehmien päästessä kirmaamaan laitumilleen. Vapautumisen ilo on silloin suorastaan ylitsepursuavainen.

Jotakin suurta ja ihmeellistä on tapahtunut kuitenkin täysin huomaamattasi. Ihan salaa vuokko oli avannut siniset silmänsä. Entä huomasitko metsän laidassa ujon kielon, joka soittelee valkoisilla kelloillaan sinulle ihanaa kevätsinfoniaa? Ja näitkö kuinka hillitön kiire pienellä purolla oli juostessaan rinnettä alas? Tai aistitko miten voimakkaasti tuomi ja näsiä täyttävät heräävän luonnon huumaavilla tuoksuillaan?

Toukokuu on täynnä tuhansia salaisuuksia ja pieniä ihmeitä, joista juuri nyt saamme runsaasti nauttia.

KEVÄTILOA!

Aune Turunen

[Putkilahden kylälehden 5/toukokuu 2007 pääkirjoitus]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke