www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Mökkielämää Korospohjan Siikaniemen rauhassa

Mäntsäläläiset Leena ( os. Tikander ) ja Pentti Jokinen päättivät aloittaa kesä-mökin rakentamisen Leenan kotitilan omistamalle Päijänteen Korospohjan rannalle vuonna 1979. Rakentaminen oli vaikeaa, kun tontille ei ollut tietä Siikavuoren yli ja kaikki rakennusmateriaali piti kuljettaa kesällä veneellä tai talvella autolla jäätä pitkin.

Siikaniemen rantasauna.

Kesällä 1980 saatiin valmiiksi tilava rantasauna ja vanhasta riihestä tehty nukkumis-aitta. Sen jälkeen tehtiin muutaman vuoden aikana savusauna ja kesämökki, joka soveltuu ympärivuotiseen asumiseen. Meidän kolme poikaamme olivat ensimmäisenä mökkikesänä varsin pieniä, eli 2, 4 ja 6-vuotiaat vesselit. Siinä vaiheessa ei heistä ollut isoa apua rakentamiseen. Vajaan kymmenen vuoden mökkeilyn jälkeen tuli hankittua sähköt mökille ja tehtyä tie Siikavuoren yli helpottamaan liikkumista.

Tie nousee niin jyrkästi Siikavuorelle, että ei löydy auraajaa talvella, mutta mönkijällä pääsee hyvin vaikka jäätä pitkin vahvassakin lumessa.

Mökkimatka oli alkuvuosina varsin hidas, kun täytyi ajaa Lahden ja Heinolan läpi ja viikonvaihteen ruuhkat aiheuttivat useita pysähdyksiä autojonoille. Nykyisin matka käy joutuisasti, kun saa ajaa Mäntsälästä Lusiin asti moottoritietä ensimmäiset 90 kilometriä ja toiset 90 kilometriä Lusista Joutsan kautta mökille. Mökkimatka kestää vajaat kaksi tuntia ilman pysähdyksiä.

Mökillä riittää monenlaista puuhaa. Rakennuksia ja piha-alueita pitää korjailla ja laittaa parempaan kuntoon ajatellen pienten lastenlasten liikkumista alueella.

Rinne kun on jyrkkä ja kivinen, niin pihapolkuja on viimevuosina jouduttu korjailemaan lasten liikkumisen helpottamiseksi.

Leenan kotitalo Huvila on noin kilometrin päässä ja siellä hoitelemme kasvimaata kasvattaen talven perunat, porkkanat, sipulit, herneet yms. Lisäksi kasvatamme mansikkaa omaksi tarpeeksi. Leenan kotitilan metsiä hoidellessa teemme polttopuut mökille ja yleensä myös Leenan äidille Aili Tikanderille. Tänäkin keväänä tuli raivattua metsiä monta viikonvaihdetta ja sitten istutimme kuusentaimia metsään. Samoin Ailin rakennuksissa ja laitteissa on vuosittain pientä korjaamista ja ehostamista.

Mökillä on kuitenkin aikaa rauhoittua. Leena on innokas tekemään käsitöitä ja leipomaan myös mökillä. Syksyisin aikaa menee marjojen keräilyyn metsistä ja kasvimailta sekä niiden pakastamiseen tai mehustamiseen talven varalle. Vaikka mökki onkin järven rannalla, on kalastus jäänyt viime vuosina varsin vähäiseksi, kun aika on mennyt kaikkeen muuhun touhuun. Monesti on tullut ostettua Joutsan jälkeen kalalammikolta savustettu lohi, niin kalan makuun on päässyt heti mökille tullessa.

Viikonloppuina ja lomilla voi rentoutua mökillä kiireisen työviikon jälkeen ja ihailla Vaaruvuoren kaunista rinnettä tai avaraa Päijänteen selkää. Erityisen hienoa kesäisin on katsella tyyntä Päijännettä ilta-auringossa ja nähdä kultainen auringonlasku. Mökkeillessä on samalla mukava tutustua paikkakunnan tapahtumiin, käydä Palvipäivillä ja kesäteatterissa yms.

Kun lapset olivat vielä kouluiässä, niin kävimme mökillä ympäri vuoden, viettäen joskus joulunkin mökillä. Pojat halusivat päästä ajelemaan mökki- ja peltoteillä ensin mopoilla ja sitten “peltoautoilla“, kun ikä ei vielä riittänyt ajokortin saamiseen. Talvisin sai aurata heille jäärataa Koroslahdelle ja siinä heille kertyi hyvää liukkaan kelin harjoitusta. Kyllä nytkin tulee mökillä käytyä varsin usein, laskin juuri mökkipäiväkirjasta, että läsnäolopäiviä oli viime vuonna (2006 ) 101 kpl, yöpymispäiviä on tietysti vähemmän.

Mökkeilyn alkuvuosina veneliikenne oli varsin vilkasta Koroslahdella, kun kesäasukkaat menivät veneillä mökeilleen Päijänteen saariin. Nyt veneitä liikkuu varsin vähän viikonloppuinakaan. Ilmeisesti mökkeilijät ovat löytäneet lyhyempiä vesi-matkoja mökeilleen. Koroslahdella kyllä käy Päijänteen kiertäjiä isoilla veneillään kääntymässä ja vetouistelijat kiertävät lahdella melkein laituria hipoen monet vieheet leveällä veneidensä perässä.

Tänään tätä kirjoittaessamme vanhin poikamme poikkesi meitä tervehtimässä kahden pienen tyttönsä kanssa ja samalla meidän traktoriamme huoltamassa. Tytöt olivat innoissaan päästessään järven rantaan. Onkimatoja piti lähteä heti kaivamaan ja yrittää saada ongella edes pieniä ahvenia tytöille nähtäväksi. Tytöt lupasivat tulla meidän kesälomallamme mukaan mökille nauttimaan veden ihmeistä.

SIIKANIEMESSÄ 27.05.2007
LEENA JA PENTTI JOKINEN

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 6/kesäkuu 2007]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke