www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Jazzattiin helteessä

Putkilahden yhdeksännet jazz-it järjestettiin lauantaina 9.6.2007, joka oli alkukesän lämpimin päivä. Lämpötila kohosi yli hellerajan. Yleisöä oli paikalla parisen sataa. Tarkkaa yleisömäärää on vaikea arvioida, koska yleisöä tuli ja meni koko ajan. Aikaisempiin vuosiin verrattuna uusia esiintyjiä olivat saksalainen puhallinorkesteri ja oman kylän poika Markku Turunen. Kansainvälisistä vieraista johtuen Koulupuistossa kuultiin tavanomaista enemmän vierasta kieltä, niin keskusteluissa, myyntiteltalla kuin juonnoissakin.

Soittajat viihtyivät
Soittajien viihtyminen näkyi ja välittyi soitosta. Soittajat saapuivat hyvissä ajoin ennen omaa osuuttaan, eikä heillä ollut kiirettä pakata laukkujaan oman esityksensä jälkeen, vaan he jäivät kuuntelemaan muidenkin esityksiä. Soittajat olivat pukeutuneet kesäisen mukavasti, viralliset esiintymisasut oli jätetty kotiin. Jazzit avasi Jyväskylän Puhallinorkesteri (www.jporkesteri.com), joka oli paikalla noin 30 soittajan voimin. Esitys piti sisällään mm. seuraavia kappaleita: “Vaaleanpunaista sampanjaa“, “Vippaa mulle viitonen“, “Quantanamera“, “Katupoikien laulu“, “Pieni polku“.

Orkesterin johtaja Nikke Isömöttönen kertoi, että Putkilahden jazzit ovat luonnollinen osa Puhallinorkesterin kesäkiertuetta. Jazzien ajankohta merkataan orkesterin kalenteriin jo vuodenvaihteessa. Niken mukaan Putkilahti vaikuttaa oikein mukavalta kylältä, vaikka hän ei kylää sen tarkemmin tunnekaan. Kysymystäni jazzien kehittämisestä hän kommentoi sanomalla jazzien olevan parhaimmillaan juuri tällaisenaan. Kuitenkin hän kertoi parin soittajansa maininneen, että kun iso torvi (esim. tuuba) osoittaa kattoon, niin telttakangas antaa periksi ja “imaisee“ äänen.

Saksalaisen automaatioteknologiatehtaan Sick AG:n www.sick.com työntekijöistä koottu 18 soittajan puhallinorkesteri esiintyi jazzeilla ensimmäistä kertaa.

Orkesterin kokoonpano muodostui vahvoista trumpetti-, pasuuna- ja saksofoniryhmistä, lisäksi mukana olivat sähkökitara ja rummut. Kuultu soitto oli saksalaisen täsmällistä, ammattitaitoista ja mukavalta kuulostavaa swing-pohjaista torvimusiikkia. Orkesterin saamat aplodit olivat ansaitut.

Jytke BigBand esiintyi 18 soittajan kokoonpanolla Mika Heltelän johdolla. Kuultiin mm. “Just a gigolo“ ja “Kohtalokas samba“. Mukana oli myös jazz-juhlien klassikko “Hopeinen kuu“, jonka sanoihin saksofonisti ja laulusolisti Tapio Leino oli saanut upotettua koko pizza-menun. Tapion miehekäs lauluääni sai taas ansaittua huomiota yleisön joukossa.

Mika Heltelä kertoi esityksen jälkeen, että Jytke BigBand on esiintynyt Putkilahden jazzeilla joka vuosi, nyt siis yhdeksättä kertaa. Putkilahden jazzit ovat orkesterille merkkitapaus, koska ne päättävät orkesterin kevätkauden ja soittajat pääsevät sen jälkeen kesälaitumille. Mika varoitti, että jazz-tapahtumaa ei kannata kehittää pelkän kehittämisen vuoksi. Nykyisellään jazzit ovat tutut ja turvalliset niin soittajille kuin yleisöllekin. Sen sijaan hän heitti esiin ajatuksen, että jazz-lauantaista tehtäisiin kaksiosainen tapahtuma: jazzit päivällä niin kuin nytkin, mutta lisäksi illalla olisi tanssit bigband-musiikin tahdissa.

Markku Turunen, syntyperäinen putkilahtelainen, on ottanut akustisen kitaran taiturimaiseen hallintaan.

Putkilahdesta kotoisin oleva Markku Turunen esitti akustisella kitarallaan mm. Tarregan, Ellingtonin ja itse säveltämäänsä musiikkia. Markku kertoi esityksensä jälkeen, että hän aikoo jatkossa vähentää esiintymisiensä määrää ja keskittyä harvempiin, mutta isommalle yleisölle suunnattuihin esiintymisiin. Tällä hän haluaa varata enemmän aikaa työn ja perhe-elämän ohella myös omalle sävellystyölle ja kirjoittamiselle alan julkaisuihin. Musiikillisena näkemyksenään hän kertoi, ettei halua olla luomassa raja-aitoja eri musiikkilajien, esim. klassisen ja kevyen musiikin välille. Laajalti maailmaa kiertäneenä Markku kertoi, että maailmalta on vaikea löytää yhtä hyvää kasvuympäristöä kuin Putkilahti on. Markku piti loistavana, että täällä on aina osattu arvostaa mm. taidetta, kulttuuria ja urheilua sekä pystytty tuottamaan näihin liittyviä erilaisia tapahtumia. Kaiken kruunaa kaunis ja puhdas luonto, josta nyt myös perheen lapset pääsevät kesäisin nauttimaan.

Viimeisimpänä, mutta ei vähäisimpänä esiintyi Henry`s Swing Club, jonka runko muodostuu aikaisempien vuosien jazzeilta tutusta Willie & Wolves –yhtyeestä. Bändi soitti kahden kitaran, basson ja rumpujen kokoonpanolla juurevaa, helposti kuunneltavaa bluespohjaista rockia.

Yleisö piti kuulemastaan

Putkilahden jazz-tapahtumassa on rento meininki. Musiikista ja tuttavien tapaamisista nautitaan luonnon helmassa. Päihteitä ei tapahtumapaikalle saa tuoda ollenkaan.

Jyväskyläläiset Sari Heiskanen ja Seppo Salminen olivat tulleet jazzeille kesämökiltään Ylisjärven rannalta. Sarin juuret ovat Putkilahdessa ja hän on ollut mukana jazzeilla noin seitsemän kertaa. Seppo oli paikalla ensimmäistä kertaa. Seppo on itsekin musiikin harrastaja, hän laulaa mieskuoro Sirkoissa. Sari ja Seppo kertoivat pitäneensä erityisen paljon vieraanamme olleen saksalaisen puhallinorkesterin soitosta. Tietoa jazzeista he olivat lukeneet kylälehdestä, ja kuulleet myös Radio Keski-Suomen maininneen niistä pari kolme kertaa. Esim. toisen ääripään jazz-tapahtumaan, Porin jazzeihin verrattuna Putkilahden jazzit ovat huomattavan vapaamuotoiset, täällä on vapaa tunnelma, yleisö voi liikkua vapaasti soiton aikanakin. Sari ja Seppo pitivät hienona, että Putkilahden kylä pystyy järjestämään tällaisia tapahtumia.

Espoolaiset Katri ja Markku Lahtela olivat jazzeilla mukana ensimmäistä kertaa. He olivat viettämässä viikonloppua tuttaviensa kesämökillä Oittilassa ja olivat kuulleet jazzeista heiltä. Tarkemmat tiedot he olivat katsoneet kylämme nettisivuilta. Markku soittaa itsekin trumpettia. He pitivät jazzeja kivan tuntuisina juhlina, sääkin suosi. Palvelu myyntiteltalla oli ystävällistä. Musiikki oli heidän mielestään kepeän sekalaista, he olivat odottaneet kuulevansa jonkin verran puhtaampaa jazzia, mihin tilaisuuden nimikin “Jazz-it“ viittaa. Heitä tuntui jonkin verran ihmetyttävän, miten soittajat viitsivät tulla näinkin isoilla kokoonpanoilla, vaikka yleisömäärä on suhteellisen pieni.

Katri ja Markku Lahtela.

Putkilahtelainen Aini Simola kertoi olevansa jazzeilla nyt kolmatta kertaa. Hän sanoi olevansa musiikin suhteen kaikkiruokainen, mutta odottavansa erityisesti kylän oman pojan, Markku Turusen esitystä. Aini iloitsi, että jazzit ovat luonteeltaan siisti tapahtuma, johon niin vanhemmat ihmiset kuin pienet lapsetkin voivat hyvin osallistua.

Järjestelyt onnistuivat

Ilman toimivaa puhvettia ei tapahtumapaikalle saada sitä oikeaa ilmapiiriä, joten yksi alueen teltoista palveli puhvettina. Palvelutyön touhussa vasemmalta Ritva Lindroos ja Anu Tarvainen.

Jazzien järjestelykoneistossa oli vajaa parikymmentä henkilöä, järjestyksenvalvojina, makkaranpaistajina, arpojen myyjinä, myyntiteltalla ja keittiössä.

Mirja Könnö toimi järjestyksenvalvontatiimissä. Hän kertoi, että järjestyksenpidossa ei ollut minkäänlaisia ongelmia. Näkyvissä liiveissään järjestyksenvalvojat olivat portilla ja kiertelivät myös yleisön joukossa. He olivat varautuneet antamaan myös lääkintäapua esim. helteen uuvuttamille. Apua ei tarvittu.

Anu Tarvainen kertoi myynteltalla, että myynti oli aikaisempia vuosia vilkkaampaa. Erityisesti tekstiilituotteet, virvoitusjuomat ja kahvi olivat tehneet kauppansa. Anu arvioi, että osasyynä myynnin paranemiseen oli myyntiteltan parempi sijainti. Myyntiteltta oli nyt tuotu soittoteltan tasolle, kymmenkunta metriä lähemmäksi yleisöä.

Kyläseuran puheenjohtaja Timo Suominen yhdessä kylän vakituisten ja vapaa-ajan asukkaiden kanssa onnistui jälleen kerran järjestämään hienon kylätapahtuman kesäkauden alkajaisiksi.

Teksti: Risto Perttula
Kuvat: Osmo Weijo ja Valto Koskinen

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 7/heinäkuu 2007]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke