www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

KESÄ, ELÄMÄNILON LÄHDE

On kesä, heinäkuu. On kuin luonto olisi levittänyt kasvoilleen lempeästi säteilevän hymynsä. Se hymy tavoittaa kaiken maan päällä eläväisen, ihmisenkin. Elämme valon, lämmön ja kasvun aikaa.

Kesä sytyttää ihmismieliin uutta pirteyttä ja iloista toimeliaisuutta. Jokaisen kodin ja kesämökin pihamaalle on kiirehditty istuttamaan kukkasia ja tarkasti huolehditaan, että nurmikot ovat kunnossa. Samoin tartutaan multaan ja siemeniin, kasvimaa perustetaan ja sitä hoidetaan kuten aina ennenkin on tehty. Maamies uurastaa pelloillaan totuttuun tapaan uskoen, luottaen ja toivoen. Kätten työ näkyy ja se tuottaa tekijälleen tyydytystä.

Kesään kuuluvat myös monet erilaiset kohtaamiset ihmisten kesken. On juhlia, messuja, matkoja, toritapahtumia, kesäteattereita ja taidenäyttelyitä sekä moninaisia konsertteja erilaisin ohjelmin. Kesän aika on lyhyt. Se aika on itsessään suuri tapahtuma, jonka kokemiselle pitäisi myös järjestää aikaa.

Putkilahdessa on pidetty tänä kesänä useita leirejä ja kesäkerhoja lapsille ja nuorille luontoaiheisin sisällöin. Sen lisäksi, että ulkoilmassa pidetyt leirit ja kerhot ovat terveellisiä kokemuksia lapsille niin kuin aikuisillekin, ne tarjoavat arjen keskelle vaihtelua, uutta latautumista ja monipuolista sisältöä elämään. On arvokasta opettaa lapsia tuntemaan luontoa ja lähestymään sitä oikealla tavalla. Kesäinen luonto on suuri elämänilon lähde.

Vuodesta vuoteen luonto lahjoittaa ihmisille korvaamattomat antimensa. Ne ovat aina uusiutuvia, kaikilla aisteillamme koettavia ja nautittavia varhaisesta lapsuudestamme elinpäiviemme loppuun asti.

– Varmaankin jokainen muistaa lapsuuden onkireissultaan kokemuksen, kun kala nappasi onkeen ja veti kohon uppeluksiin veden alle. Mikä riemu ja jännitys tiivistyikään tuohon pieneen hetkeen! – Entä kesän monet maut, tuoksut ja värit!

– Mikä vetäisikään vertoja nautinnolle maistaa kesän ensimmäistä punaposkista mansikkaa, – tai putkilahtelaisella talkkunalla höystettyä mansikkamaitoa? Mäntymetsästä itse poimitut mustikat ovat suurta herkkua nekin! – Entäs tuoreista kanttarelleista tehty kastike tai uudet perunat ja voissa paistettu ahven, onko parempaa?

– Kesän huippuhetkiin kuuluvat saunaillat kipakasti sihahtavine löylyineen, pehmeine tuoksuvine koivuvihtoineen ja pulahtamiset järviveden silkkiseen syleilyyn. Ne ovat ihmiselle kesän suomaa autuaallista nautintoa.

Kesään kuuluu hyvä mieli ja sopusointu ihmisten ja luonnon ympärillä. On juhlaa kohdata kanssakulkija kesäisen luonnon keskellä ja ihmetellen havaita, kuinka taivas heijastuu veteen niin kuin ihmisen kuva toiseen ihmiseen.

HYVÄÄ KESÄÄ KAIKILLE!

Aune Turunen

[Putkilahden kylälehden 7/heinäkuu 2007 pääkirjoitus]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke