www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Juhannus Putkilahdessa – Mökkiläisen mietteitä

Juhannuksena suunnataan mökille Putkilahteen – minnekä muuallekaan Suomen kukkeimmassa kesässä. Tänä vuonna sää oli juhannuksen viettoon todella otollinen – aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta.

Meillä Kassinsaaren kärjessä tosin tuulee usein ja riittävästi, joten ihan hellevaatetta ei tarvittu tälläkään kertaa.

Tuullut oli varmaan muulloinkin, koska mökkitontti oli männynkäpyjen peitossa, vaikka sisareni Sirpa ne joka kerta kerääkin pois. Ne muodostavat kyllä ihan kuvauksellisen asetelman, mutta satuttavat todella ikävästi paljasta jalanpohjaa, kun epähuomiossa astuu päälle.

Kukkien ystävänä pitää heti alkuun ehtiä niityille keräämään kesäkukkia maljakkoon. Keräsimme isot kimput harakankelloja, päivänkakkaroita ja leinikkejä. Kävelyretkillä ihailimme myös Rantasen Pirjon kauniita kukkia ja hyvin hoidettua pihaa.

Paratiisissa on kuitenkin myös käärmeensä. Vain kerran aiemmin olemme nähneet käärmeen näiden Putkilahdessa vietettyjen 27 kesän aikana. Nyt tuli toinen kerta, kun kyy lekotteli mökkitiellä lauantain auringonpaisteessa. Sisko sai kauhean sätkyn – hän on käärmekammoinen ihminen. Varmaan loppukesä kuljetaan mökillä kaiken aikaa kumisaappaat jalassa.

Tuolla kävelyretkellä olimme menossa katsomaan uutta Voiton baaria kaupan yhteydessä. Baari tuntui olevan suosiossa, pöydät olivat täynnä ja mekin saimme yhden pariskunnan seuraksemme pöytään. Siinä vaihdettiin kuulumisia, hyvin hekin tunsivat Kassinsaaren ja siellä olevat kesämökit. Tapsa-lanko oli meidän kävely-baariretkemmekin ajan ahkeroinut mökillä, jo aamupäivällä hän aloitti vasaroinnin saunan takana. Siis juhannuspäivänä!

Tämä juhannus on kaiken kaikkiaan ollut rauhallisempi kuin viime kesänä. Ahkera Putkilahti-kävijä isämme Tauno Salmi lopetti mökkeilyn ja kaiken muunkin aivoinfarktiin viime kesän alkupäivinä. Edellisen juhannuksen käytimmekin sitten hautajaisten suunnitteluun ja ilo oli aika lailla kateissa koko kesän. Nyt on kuitenkin aikaa jo kulunut niin, että mieli alkaa tottua. Ensimmäinen vuosi oli pahin, ensimmäinen joulu, juhannus ja muut totutut tapaamiset olivat outoja ilman isää. Mutta vieläkin yllätän itseni ajattelemasta: ’Nyt soitan isälle’, kunnes muistan, että se ei enää onnistu. Me soittelimme ahkerasti kuulumisia pienen perheemme kesken.

Juhannusaatto alkoi tänä vuonna komeasti lipunnostolla. Mökkinaapurit Heikki ja Linski tulivat henkilökohtaisesti hakemaan meidät juhannusaaton lipunnostoon illalla kello kuusi. Lauloimme lippulaulun ja kohotimme lasit korkealle. Hieno tunnelma ja arvoisensa alku keskikesän juhlalle.

Taivaan milloin nään sinisen
Kaipaan sinisillalle sen
Korkeuteen huumaavaan
Päästä kahleista maan.
(runo Lauri Jauhiainen)

HELI SALMI
KASSINSAARI/KALLIO

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 7/heinäkuu 2007]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke