www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

ELOKUULLA

Elokuu. Jostakin mielen pohjalta nousee elävä muisto keltaisena lainehtivasta ruispellosta, jonka pientareilla kukkivat siniset ruiskukat. Ilman täyttää kypsyvän viljan voimakas tuoksu. Se muisto on kaunis, se on täynnä rauhaa ja turvallista oloa.

Elokuu on sadonkorjuun aikaa. Siitä kuukausi on nimensäkin saanut. Viljan lisäksi satoa korjataan metsistä ja puutarhoista. Talvella on sitten mukava ottaa omista kellareista ja pakastimista itse kerättyjä marjoja, sieniä ja vihanneksia. Mutta ilman ahkeria käsiä ne herkut eivät varastoihimme tule. Elokuu onkin hyvin kiireistä työaikaa juuri sadonkorjuun ja säilönnän takia.

Elokuussa alkavat myös koulut. Sekä opettajille että oppilaille riittää monenlaista puuhaa valmistautuessaan uuteen työkauteen. Monille nuorille lähtö opiskelemaan vaatii tutun kotiseudun jättämistä. Se hetki on eräs ihmiselämän merkkipaaluista, joka avaa nuorelle uusia teitä ja näköaloja. Nuoremme tietävät, että kotikylällä heitä muistetaan ja toivotaan heille kaikkea parhainta menestystä elämässään.

Elokuun aikana paikkakunnallamme ja lähiseuduilla on tarjolla monipuolista kulttuuritarjontaa. Putkilahdessa on Helmer Selinin runoutta esittelevän teoksen julkistamistilaisuus sekä Matti Asikaisen Martti Korpilahden runoihin säveltämän laulusarjan kantaesitys. Teatteria tarjoaa Korpilahden kesäteatteri näytelmällä Jäniksen vuosi. Näyttelyistä kiinnostuneille on tarjolla paljon mielenkiintoista nähtävää. Vanhassa pappilassa on Pekka Suomäen Tähdet, tähdet valokuvanäyttely, Galleria Kaislassa kannattaa käydä tutustumassa mitä vinteistä on löytynyt ja Villa Cawénissa Oittilassa on esillä akvarellitöitä.

Illat pimenevät hiljalleen ja öitä valaisevat lumoavan kauniit elokuun kuutamot. Ne muistuttavat kesän loppumisesta. Sääminkiläinen runoilija Toivo Innanen sanoo sen runossaan näin:

On aika iltaan ehtinyt
kuin kesken kesätöitään.
Lie tuskin tuomi lehtinyt
tai suonut suvi öitään,
niin kaikki syksyyn kallistuu…
On ilta, elokuu.

TUNNELMALLISTA ELOKUUTA!

Aune Turunen

[Putkilahden kylälehden 8/elokuu 2007 pääkirjoitus]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke