www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Kuulumisia Oittilasta

Tervehdys täältä vuorten takaa Oittilasta sinne Putkilahteen. Kesä jatkuu ja syksyn kuulautta odotellessa saamme vielä nauttia elokuun lämmöstä, pimenevistä öistä ja kuutamosta sekä kypsyvien viljavainioiden kauneudesta. Monelle kiireiselle ihmiselle elokuu on, jos mahdollista, se paras lomakuukausi. Mökkiläiset pääsevät nauttimaan hämärtyvistä illoista kynttilöiden tai nuotion loisteessa, marja- ja sienimetsissä on nyt mukava kuljeskella kun eivät hirvikärpäset vielä niin paljon häiritse.

Oittilassa on ollut taas vilkas kesä ja tapahtumia riittää edelleenkin. Kylätalossamme on vaihtuvia taidenäyttelyitä, erilaisia konsertteja ja iltamat hanurimusiikin ja rantakalan merkeissä.

Villa Cawén on kulttuuri- ja juhlatalo, mutta myös kahvila, kauppa, kirjasto ja posti. Se on tärkeä kohtaamispaikka niin mökkiläisille kuin kylän parlamentillekin.

Syksyllä on ilon aihe kun Vespuolen (ent. Oittilan) koulu saavuttaa kunnioitettavan 100 vuoden iän. Sen toiminta jatkuu yhä ja pienet taaperot pääsevät aloittamaan koulutiensä 13.8. Hirvijahti näkyy ja kuuluu sitten myöhemmin syksyllä kylän raitilla, ja maanviljelijät aloittavat syyskiireensä.

Tapahtumia riittää, joten toimettomina emme täällä ole ja toisistamme huolehdimme. Kaikkea mennyttä on taas kiva muistella talven pimeydessä uutta kesää odotellessa.

Maaseutu on kuitenkin muuttunut perinteisestä elämänmenosta ja lehmät ammuvat enää harvan talon pelloilla ja työssä käydään paljon muualla. Heinäseipäätkin ovat joutaneet muuhun käyttöön. EU- tukien hakijat väsyvät paperisotaan ja selvityksiin, mutta jatkajia tiloille kuitenkin löytyy ja uusia sukupolvia syntyy. Se on hienoa. Rakentamista on paljon, myös uusia omakotitaloja ja monet mökkiläiset asuvat täällä melkein koko vuoden. Elämä jatkuu.

Jos eivät lehmät täällä enää laitumilla ammu niin koirat ainakin haukkuvat ja hevosten kavioiden kopse kuuluu eli vielä on jotain perinteistä. Joutsenet ovat kyllä valloittaneet rannat ja niiden ääntely on välillä äänekästä, ja ne karkottavat muut vesilinnut rannoiltamme pois.

Tiestömme (Oittilantie) on kyllä surkeassa kunnossa; se onkin ainut negatiivinen asia Oittilassa asumisessa. Liikenne, etenkin läpikulku- ja raskasliikenne rasittavat hiekkatietä. Nykyaikaiset tietokoneohjelmoidut autot eivät ole oikein luotu kuoppaiselle ja söheröiselle tielle. No ehkäpä me nykyajan ihmiset olemme liian vaativaisia, mutta joskus tuntuu, että tuon tien kunto ei ole toisinaan paras mahdollinen edes polkupyörälle. Sitä on vain kenties etsittävä ne vanhat kinttupolut ja laitettava reppu selkään, oikopolkua sitä ennenkin Oittilan ja Putkilahden väliä kuljettiin. Näkemisiin!

HYVÄÄ LOPPUKESÄÄ KAIKILLE LUKIJOILLE
TOIVOTTAA MIRJA EKSTRÖM (OS. UUSITALO)

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 8/elokuu 2007]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke