www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Viikate

(Osmo Salmisen kertomuksia museoesineistä)

Kivisillä mailla käytettiin aikoinaan ns. vääränvarren viikatteita eli myrskynmerkkejä, kuten niitä kansa leikillisesti nimitti. Samoin luonnonheinäniityillä olivat väärävarret korvaamattomia. Kun niitto tapahtui lyömällä kahdenpuolen viikatteella ilmassa niittosuuntaan kääntäen, katkesi ohut niittuheinä parhaiten. Myöhemmin kun alettiin viljellä peltoheinää, tulivat suorat varret käytäntöön. Niillä tapahtui niitto vain yhdeltä puolen oikealta vasemmalle lyöden eikä siis molemmin puolin kuten oli laita väärällä varrella niitettäessä. Suoran varren käyttö oli jokatapauksessa niittomiehelle helpompaa, kun niittäminen tapahtui suorin selin. Kysyttiinkin miestä ennenvanhaan, jolloin niitto suoritettiin yksinomaan näillä väärillä varsilla. Aamuyöstä mentiin niitylle kasteen aikana. Parhain niittäjistä alkoi tavallisimmin vetää lakeista edellä ja toiset seurasivat takaviistoon perässä. Vasta useinkin pitkän niityn toisessa laidassa oli pieni hengähdystauko. Kaikki yrittivät käyttää tätä hyväkseen viemällä lakeisensa laitaan siinä missä toinenkin. Ja vihdoin ruoka-ajan tultua eväät hupenivat kontista.

Kerrotaan kerran erään isännistä viilikehlon päältä hotkasseen suurella lusikalla ensin kermat päältä sanoneen: ollaan nyt syöpävinämme vaikkei syödäkään. Renki totteli ja katseli vain kun isäntä pyhiskeli kermoja suupielistään. Ruokailu tapahtui tällöin tietenkin tuvanpöydässä, sillä viilikehloja ei heinäniitylle kuljetettu.

Tuli sitten rengin ja isännän niittoaika ensin kotvan pidettyä ruokaperäisiä. Renki olikin tällöin isännän huomaamatta ottanut viikatteen terän varrestaan pois ja löi isännän perässä lakeistaan senkun kerkisi. Isäntä huomasi tämän ja sanoi että mitäs sinä nyt meinaat? Renki vastasi: ollaan lyöpävinämme vaikkei lyödäkkään. Niin oli rengin ja isännän palattava jälleen ruokapöytään, ilman ei niitto näyttänyt käyvän. Syödä piti ja lujasti.

Viikatteen luovuttanut oston kautta Jalmari Huujärvi 1947.

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 8/elokuu 2007]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke