www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

ILOA SYKSYYN

Syksykö harmaa ja ikävä? Mitä uutta ja mukavaa syksystä voisi löytyä?

Ennen varsinaista kaamosaikaa syksy ei suinkaan ole harmaa. Luonto alkaa pukeutua silmää hivelevän värikylläiseen syysasuunsa. Puiden ja pensaiden lehdet vaihtavat värinsä punaisiksi, oransseiksi, keltaisiksi ja ruskeiksi; lopulta ne leijailevat tuulen mukana maahan. Viimeiset syksyn sienet kohottelevat ihmetellen hattujaan kirjavien lehtikerrosten alta. Ja mikä ilo onkaan kohdata sammaleisen kannon kupeella ryhmä kiiltävänpunaisia puolukoita, jossa ne posket pulleina hymyillen odottelevat poimijoitaan! Kiintoisaa on myös seurata kuulakkaan taivaan kaaren alla kokoontuvia lintuparvia, jotka valmistautuvat lähtemään pitkille lentoreiteilleen etelää kohti. Koko syksy on täynnä väriä ja elämää.

Iloa ja piristystä syksyyn tarjoavat runsaasti ajankohtaan kuuluvat puuhat ja toimet. Kotiympäristön puut, pensaat ja kukkaistutukset vaativat siistimistoimenpiteitä ja huoltoa tulevaa talvea ja kevättä varten. Haravoinnista saa hyvää kuntoliikuntaa ja iloa, sillä työn tulos näkyy ja se tuottaa tekijälleen tyydytystä. Mukavaa puuhaa on myös piilotella kukkasipuleita puiden ja pensaiden juurille tai niille varattuihin kukkapenkkeihin. Syyskuussa voi vielä istuttaa kestäviä lehtipensaita ja -puita sekä erilaisia perennoja. Tämä kaikki on mukavaa puuhailua ja mikä hienointa, pienellä vaivannäöllä voi saada ihmeitä aikaan niin itsensä kuin muidenkin iloksi.

Ympäristön lisäksi ihmisen omaan kuntoonkin kannattaa kiinnittää huomiota syyskaudella. Onko vyötärölle kertynyt kesämuistoja tai tuntuuko olo muutoin raskaammalta? Jos näin on, olisi varmaankin aiheellista aloittaa oikea kunnonkohottamisohjelma syksyn kunniaksi. Tahdonlujuutta vaativa temppu saattaa onnistuessaan palkita kilvoittelijan mukavammalla ololla, paremmalla ulkonäöllä ja virkeämmällä mielialalla.

Paras lääke ikävystymiselle on seurustelu toisten ihmisten kanssa. Syksyllä alkavat monet harrastepiirit, seurakunnan eri kerhot ja kansalaisopiston kurssit tarjoavat mahdollisuuksia kohdata muita ihmisiä. Television tuijottamisen sijaan pysyvämpää ja henkisesti rikkaampaa virkistystä voi löytää vaikkapa hyvästä kirjallisuudesta.

Syksy on upeaa aikaa ja sen moninaiset antimet ovat kaikkien saatavilla. Luonto valmistautuu syksyn kuluessa talven lepoon puhjetakseen taas seuraavana keväänä uuteen eloon ja kukoistukseen. Omalla hienolla tavallaan luonto opettaa ihmistä ymmärtämään ja sopeutumaan elämän kiertokulkuun.

ILOITAAN SYKSYSTÄ!

Aune Turunen

[Putkilahden kylälehden 9/syyskuu 2007 pääkirjoitus]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke