www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Korpilahden Osuuspankin satavuotiaat juuret ovat Putkilahden Osuuskassassa

Korpilahden Osuuspankin taival alkoi Putkilahdessa sata vuotta sitten. Pitäjän ensimmäinen osuuskassa, Putkilahden kylän Osuuskassa perustettiin 4.5.1907.

Osuuskassa sai Keisarillisen Suomen Senaatin vahvistuksen 15.8.1907.

Perustamisasiankirjan kirjoitti 14 jäsentä. He eivät varmaankaan tuolloin osanneet arvata, että sata vuotta myöhemmin osuuspankin omistajajäseniä on Korpilahdella jo yli 2 500.

Osuuskassa perustettiin Putkilahteen niin kuin myöhemmin myös Hirvimäkeen, Korpilahdelle ja Moksiin, jotta taattaisiin maaseudun väestölle mahdollisuus saada lainaa ja tallettaa rahansa turvallisesti omalla paikkakunnalla. Laina oikeaan aikaan kylvösiemenen, hevosen tai auran ostoon mahdollisti monen tilan kasvamisen ja kehittymisen. Yhteisesti hoidettu osuuskassa oli yhteisöä taloudellisesti vahvistava ja henkisesti virittävä laitos.

Putkilahden Osuuskassalla on ollut onni saada pysyviä ja luotettavia kyläläisiä hallintoon.

Putkilahden Osuuskassan ensimmäisenä puheenjohtajana toimi Vihtori Salminen vuoteen 1913. Häntä seurasivat Kaarlo Lehtonen 1914-31, Selim Peuha 1932-50 ja Lauri Toivola 1951. Osuuskassan kirjanpitäjinä ja kassanhoitajina toimivat Vihtori Salminen, Oskari ja Sulo Kopiseva ja vuodesta 1941 Aino Ahlgren.

Vuonna 1951 putkilahtelaiset päättivät liittyä Korpilahden Osuuskassaan, sillä pienen Osuuskassan toiminta ei ollut enää taloudellisesti helppoa. Korpilahden Osuuskassaan olivat jo liittyneet Länsi-Korpilahden (alun perin Hirvimäen) Osuuskassa 1938 ja Moksin Osuuskassa sulautui Korpilahden Osuuskassaan 1958.

Yhdessä oltiin vahvempia ja pystyttiin hoitamaan suurempia lainoja asiakkaiden ja jäsenten käyttöön.

40-vuotisperhejuhlaa vietettiin Putkilahden uudessa konttorissa

Korpilahden Osuuskassan uudet hulppeat toimitilat otettiin käyttöön 1968.

Korpilahden Osuuspankki juhli 40-vuotista taivaltaan uusissa Putkilahden konttorin tiloissa elokuussa 1968. Juhlaa luonnehdittiin kutsussa perhejuhlaksi. Lounaalla oli tarjolla pitokokki, opettaja Toivo Pekkasen loihtimia herkkuja neulamuikuista paistettuihin etanoihin.

Juhlaohjelma koostui hallintoneuvoston puheenjohtaja Erkki Vuoren tervehdyksestä, toimitusjohtaja Erkki Haapasen historiikista ja muista tervehdyksistä. Korpilahdella kesällä 1968 kuvattu Kotomaamme koko kuva -elokuva sai juhlassa ensiesityksen.

Urheiluseura Putkilahden Ketterän edustajat vastaanottvat OP:n pelipaidan.

Satavuotisuutta juhlitaan 16.9.
Korpilahden Osuuspankin toimitusjohtaja Kyösti Myller katsoo luottavaisena tulevaisuuteen.

- Meillä on vahvat perinteet, jotka antavat pohjaa tulevaisuuden menestykselle.

Tänä päivänä haasteet ovat erilaiset kuin Putkilahden konttorin syntyaikoihin.

Nyt ei ole pula viljasta ja rehusta, mutta tänä päivänä meidän on pystyttävä tarjoamaan yhä parempaa palvelua asiakkaillemme. Paikallisena pankkina Korpilahden Osuuspankin vahvuus on paikallistuntemus, mutta haasteena on monipuolisen palvelutarjonnan ylläpitäminen.

Satavuotias Korpilahden Osuuspankki juhlii sunnuntaina 16.9. Korpilahden koulukeskuksessa. Juhlaohjelma koostuu tutusta ja turvallisesta, mutta myös uudesta ja erilaisesta musiikista. Kansanmusiikkiryhmä Kiiri soittaa korpilahtelaista ja keskisuomalaista musiikkia Outi Penttisen johdolla. Sudenaika -kvartetti tulkitsee kansanmusiikkia persoonallisella otteella.

Juhlapuheen pitää Osuuspankkikeskuksen toimitusjohtaja Tony Vepsäläinen.

Juhlakahvit tarjoillaan koulukeskuksen ruokalassa klo 12.30 alkaen. Varsinainen juhla alkaa klo 14 koulukeskuksen liikuntasalissa. Tervetuloa!

ANNAMARI MAUKONEN

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 9/syyskuu 2007]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke