www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

ELETÄÄN LOKAKUUTA

Kuluva syksy on ollut merkittävien muutosten aikaa. Olemme siirtyneet syyskuun alusta digiaikaan, tarkemmin sanottuna digitelevisioaikaan, sillä analogiset tv-lähetykset päättyivät 31.8.2007.

Aikamme kovatempoinen kehitys erikoisesti tietoyhteiskunnan taholla on pakottanut ihmiset tahtomattaankin elämään monien erilaisten teknologisten laitteiden kanssa. Matkapuhelimet, digivastaanottimet ja tietokoneet kuuluvat lähes jokaisen kodin arkipäiväisiin laitteistoihin. Kaikista näistä laitteista saatava hyöty edellyttää kuitenkin tietoteknisten valmiuksien hallintaa. Olisi hyvin toivottavaa, että yhteiskunnan taholta kiinnitettäisiin huomiota erityisesti maaseudun haja-asutusalueiden asukkaiden mahdollisuuksiin saada opetusta teknologisten laitteiden käyttöön sekä niiden avulla saataviin palveluihin liittyvissä asioissa. Kehityksen mukana pysyminen on tärkeätä, sillä se estää syrjäytymistä ja lisää viihtyvyyttä monin eri tavoin.

Digiajan lisäksi olemme siirtymässä myös talviaikaan, joka kestää lokakuun viimeisestä sunnuntaista maaliskuun viimeiseen sunnuntaihin. Kellojen kääntely ja eri laitteiden uudet päivitykset ärsyttävät ihmisiä. Totutun elämänrytmin muutokset kiusaavat niin ihmisiä kuin kotieläimiäkin.

Digi- ja talviaikoihin siirtymisten keskellä Putkilahdessa eletään ihan vanhan ajan tuttua ja turvallista lokakuuta. Hirvenmetsästys on käynnissä, koivut hellittävät otteitaan viimeisistä lehdistään, pimeys lisääntyy ja valoja sytytellään, syysmyrskyt ja -sateet ovat odotettavissa ja loka pursuaa peltojen ojissa, aitoista kaivetaan lämmintä päälle ja jalkoihin vedetään villasukat. Jos ensilumi tulla tupsahtaisi mustaan maahan, ei sekään olisi yllätys. Arkisia askareita jatketaan totuttuun tyyliin. Niin, ja joka päivä katsotaan televisiosta uutiset ja säätiedotus. Se onnistuu nyt vain digiboksin tai digivirittimellä varustetun television välityksellä. Toki vaihtoehtojakin tiedon saannille löytyy: radio, sanomalehdet, kännykkä ja internet.

TUTTUA JA TURVALLISTA LOKAKUUTA KAIKILLE!

Aune Turunen

[Putkilahden kylälehden 10/lokakuu 2007 pääkirjoitus]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke