| |||||||
|
|||||||
Ruppasaaren Vesiviikonloppu 17.–19.8.2007Ruppasaaren Vesiviikonloppu oli jälleen hieno kokemus ennenkaikkea mitäänpelkäämättömille elämysmatkailijoille.Kesäillan rauha ja hiljaisuuskin voivat joskus ahdistaa... Sorsaparven lailla törmäilevät veneilijät Kilvensalmen kapeikossa etsien turvaisaa satamaa ja dopinkia virttyneille mielille. Lomastressin ahdistamat, ja ajat sitten omiin nurkkiinsa ja puolisonsa lärviin leipääntyneet sisaret ja veljet siellä hakevat kuumeisesti jotain erilaista. Maallisen ja taivaallisen välissä olevaa, piristävää mutta sivistävää. Ja kuinka ollakaan, etsivät löytävät. Tämän sekä tuonpuoleisen Päijänteen ynnä samalla koko Fennoscandian rennoin meininki lymyää kaikessa hiljaisuudessa huutomatkan päässä. Koe Ruppa-Glamour, kun olet vielä hengissä. Antaudu aistiesi varaan. Tämä rauhan, hiljaisuuden ja möykän esikartano kohoaa itäisessä Hämeessä, Ruppasaaressa. Terassit kuhisevat virkeistä saarelaisista, joiden sielua ja ruumista myös yhdessäolo voitelee. Ihmisistä kumpuavan ilon myötä syntyy usein tahatonta ääntä. Metelin sietokynnys kohoaa, kun olet itse paikanpäällä ja äänessä. Astu rohkeasti seuraan ja aloita uusi suvaitseva loppuelämä.
Kesä 2007 vaikutti Ruppasaaren Autonoomisen Tasavallan horisontista jollaintapaa sateiselta. Yleisilme oli harmaa ja märkä. Sadekeli on kuitenkin pukeutumiskysymys ja näin ollen ainoastaan hidaste, joka ei todellista mökkiläistä haittaa. Erityisen vetinen tunnelma oli tämänvuotisilla Ruppasaaren Vesifestivaaleilla.
Sukeltajantauti on hoidettavissa, mutta
PANIIKKI TAPPAA! Ruppasaaren Vesiurheiluviikonloppuja on mökkinaapureiden iloksi tai kiusaksi järjestetty jo kolme kertaa ja perinnettä on tarkoitus jatkaa. Osanotto on ollut innostunutta ja mukana olleet ovat saaneet uusia kokemuksia eksoottisista lajeista, kuten vesihiihdosta, donitsinvedosta (traktorin renkaan tapainen härveli), vesijetillä ajosta ja sukeltamisesta. Tämänvuotista tärykalvon puhkeamista lukuun ottamatta ei onnettomuuksia ole sattunut. Harri on huolehtinut käytännön järjestelyistä; laitevuokrat, vakuutukset, luvat, bensat (kulutus tänä vuonna noin 160 litraa) ja pyrkinyt laskuttamaan tilaisuuden aikana ja jälkeen itsensä kuiville kulujen kanssa, aina se ei ole onnistunut. Tänä kesänä nelisenkymmentä, etupäässä keskisuomalaista huimapäätä otti osaa vetiseen riemuun. Harrin suhde veteen ei rajoitu vain hauskanpitoon. Hän on sukeltanut ammatikseen mm. Düsseldorfin läpi virtaavan Reinin sameassa ja virtaavassa vedessä ja kiikarissa on sukelluskomennus Norjan Bergeniin.
Seuraavassa tämänkesäisen sukellusoppilaan Ville Hurskaisen toimittamaa, eri lähteistä kokoamaa sukellusviisautta aiheista joita Harrikin esitelmässään käsitteli.
SUKELTAJANTAUTI Ilmiö sama kuin kuohuviinipulloa avattaessa. Korkin poistaminen aiheuttaa nopean paineen laskun nesteessä (viini || veri), jolloin nesteessä oleva kaasu (hiilidioksidi || typpi) tiivistyy kupliksi. Kuplimisen aiheuttama oireisto tunnetaan nimellä sukeltajantauti. Kuplat painavat kudoksia, tukkivat verisuonia ja voivat aiheuttaa vierasesinereaktion: verihiutaleet takertuvat kuplien pintaan, jolloin hyytymisjärjestelmä aktivoituu ja kuplista muodostuu pysyvämpiä tukoksia. Sukeltajantaudin oireet alkavat yleensä sitä nopeammin pintaan tulon jälkeen, mitä vakavampi tilanne on kyseessä. Lievänäkin alkanut tauti voi kuitenkin nopeasti kehittyä pahemmaksi, joten oireileva sukeltaja on aina syytä kuljettaa ambulanssilla painekammiohoitopaikkaan tutkittavaksi ja tarkkailtavaksi. Myös oireeton sukelluspari lähtee mukaan tarkastettavaksi.
Sukeltajantaudin oireet jaetaan kahteen ryhmään: Tyyppi I on lievä ja käsittää vain nivelkipuja tai iho-oireita, kuten kutinaa, ihottumaa ja turvotusta. Yleensä uhri on myös poikkeuksellisen väsynyt tai kokee olonsa oudoksi, vaikka neurologisessa tutkimuksessa ei löydykään poikkeavaa. Tyyppi II oireita ovat huimaus, pahoinvointi, oksentelu, koordinaatio-, näkö- ja kuulohäiriöt, tajunnantason lasku, tuntopuutokset ja halvaukset (usein navasta alaspäin), hengitysvaikeudet, yskä, hengenahdistus, rintakipu, rytmihäiriöt ja rakon toiminnan häiriöt. Tyyppi I tauti ei tarvitse välttämättä painekammiota, jos oireet katoavat nopeasti hapella. Tila voi kuitenkin pahentua nopeasti, joten tarkkailu vähintään terveysasemalla on tarpeen.
PAINE Yhteensä ilmakehän ja veden aiheuttama paine 10 m syvyydessä on 1barilma + 1barvesi_10 m = 2bar, 20 metrin syvyydessä 3bar, 30 metrin syvyydessä 4bar, jne. Mikäli sukeltaisimme esim. kuussa, ei ilmakehän aiheuttamaa painetta tarvitsisi huomioida, koska kuun ympärillä ei sen pienen painovoiman (noin kuudesosa maan painovoimasta) vuoksi ole minkäänlaista kaasukehää. Ja samaisesta heikosta painovoimasta johtuen kuussa sukellettaessa vallitsisi 10 m syvyydellä vain vedestä aiheutuva paine 0.17bar. Paineen suuruus riippuu siis kyseisen planeetan voimasta vetää vettä/kaasua puoleensa.
ILMA Kuiva ilma sisältää 21% happea. Käytännössä pitoisuus vaihtelee 20% molemmin puolin johtuen ilmankosteuden vaihteluista. Ilmankosteushan on ilmassa olevaa vesihöyryä, jonka osuus voi olla jopa useita prosentteja. Ilman käytöllä on kuitenkin joitakin rajoituksia. Happi ja typpi, kuten suurin osa muistakin kaasuista ovat ihmiselle vaarallisia, mikäli niille altistutaan korkeassa paineessa.
OSAPAINE Osapaineella tarkoitetaan jonkun tietyn kaasun efektiivistä osuutta kaasuseoksen kokonaispaineesta. Esim. maanpinnalla on hapen osapaine 21% × 1bar = 0.21bar. Vastaavasti typen osapaine maanpinnalla on 78% × 1bar = 0.78 bar. 10 m syvyydessä hapen osapaine olisi jo 2 × 0.21bar = 0.42bar ja typen 1.56bar.
HAPPI
Yleisesti tuona rajana pidetään 1.4bar. Näin ollen saataisiin hapen osalta suurimmaksi teoreettiseksi sukellussyvyydeksi ilmaa hengitettäessä:
Mikäli sukellettaisiin varsinaisilla “happipulloilla”, eli 100% hapella, olisi tuo suurin syvyys vain: Hengenvaarallisena pidetyn happimyrkytyksen raja 1.6bar tulisi “happipulloilla” vastaan jo seitsemässä metrissä.
TYPPI Oireet ja niiden voimakkuus ovat yksilöllisiä. Samoin vaihtelua saattaa esiintyä eri sukelluskertojen välillä. Näitä ongelmia, niin hapen, kuin typenkin osalta voidaan välttää käyttämällä ns. seoskaasuja syvillä sukelluksilla. Tällöin hapen osuutta on pienennetty ja typpi korvattu, joko kokonaan tai osittain jollain vähemmän haitallisella kaasulla.
Teksti ja kuvat: Ruppasaaren Autonoomisen Tasavallan Ylivalvoja Hannu Hurskainen & poika [Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 10/lokakuu 2007] |
|