www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

MARRASKUULLA JUHLITAAN

Vuoden pimein kuukausi on marraskuu, jonka kuluessa syksy ja talvi kamppailevat siitä, kumpi on voitolla. Lämpötilan laskiessa talvi pyrkii voittajaksi, järvet alkavat jäätyä ja aurinko näyttäytyy yhä harvemmin harmaalla taivaalla.

Kuun alussa Putkilahdessa on vietetty perinteistä Pyhäinpäivää viemällä kynttilöitä ja kukkia omaisten haudoille. Hartain mielin on muisteltu edesmenneitä perheenjäseniä, sukulaisia, naapureita ja ystäviä. Kaipauksen ja surun tunteet eletään täällä yhdessä kaikkien kylän asukkaiden kanssa.

Pyhäinpäivänä on viime vuosina Suomessakin alettu viettää amerikkalaisperäistä Halloweenjuhlaa. Se on kaupallinen, populaarikulttuurin piiriin kuuluva tapahtuma, jota vietetään noitien, kummitusten ja muiden aaveiden juhlapäivänä. Sen tunnetuin symboli on irvinaamainen kurpitsalyhty ja ohjelmaan kuuluu karkkien kerjääminen ja ellei karkkeja anneta, kostetaan se kepposella. Ehkäpä ihmiset kaipaavat iloista karnevaalitunnelmaa pimeän syksyn piristeeksi ja haluavat hullutella mahdollisimman hömpällä tavalla.

Marraskuun toisena sunnuntaina vietetään Isänpäivää. Tämänkin päivän vietto on kotiutunut meille Yhdysvalloista. Vuonna 1949 ruotsalaisten kauppiaitten esityksestä Isänpäivää alettiin viettää kaikissa Pohjoismaissa. Kuten Äitienpäivänäkin, on myös Isänpäivä Suomessa liputuspäivä. Joskus on esiintynyt kritiikkiäkin Isänpäivän vieton johdosta, on arveltu sen olevan vain kauppiaitten bisnestä. Mutta niinhän asia ei suinkaan ole. Kyllä isät ovat juhlapäivänsä ansainneet. Isien tekemä valtava työmäärä ja perheestä huolehtiminen ovat niin suuriarvoisia asioita, että yksi juhlapäivä vuodessa ei riitä sen arvoa mittaamaan.

Putkilahdessa isiä juhlitaan kaikissa kodeissa jollakin tavalla. Usein ohjelmaan kuuluu parempi ateria ja kakkukahvit. Lahjoja on ostettu ja valmisteltu omatekoisia kortteja. Monesti isän paketista löytyy kirja tai partavettä, joskus joku mieleinen vaatekin. Kaikkien isien kunniaksi siniristiliput liehuvat kylämme lippusaloissa.

Isiä on monenlaisia, kukin on oma persoonansa, kahta samanlaista ei ole. Varsin värikkäitä isähahmojen kuvauksia tarjoaa kirjallisuus. Väinö Linnan Täällä pohjantähden alla romaanisarja nostaa esiin suomalaisien isätyyppien malleja mitä moninaisemmissa muodoissaan. Hyvin kiintoisaa on lukea myös kuvauksia Raamatun kertomusten erilaisista isistä. Yksi heistä on Jaakob, kahdentoista pojan isä. Hänen isänä olemisestaan voi löytää yhteisiä piirteitä meidän aikamme isojen perheiden tai uusperheiden isille.

Vaikka ajat ja tavat muuttuvat, niin yhteistä näille kaikille isähahmoille on se, että kokemukset, ilot ja surut toistuvat samoina vuosien ja vuosisatojen saatossa samoin kuin tänä päivänäkin.

ONNEA ISILLE JA ISOISILLE JOKA AINOAAN PÄIVÄÄN!

Aune Turunen

[Putkilahden kylälehden 11/marraskuu 2007 pääkirjoitus]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke