www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Maailmankylän kansalaisena maailmassa - ja Putkilahdessa

Jouluaattona tuli radiosta jouluinen ”Ilmasilta” -toivekonsertti. Siinä otettiin yhteyksiä eri puolille maailmaa tavalla, joka nykyään on arkipäivää mutta joka olisi ollut uskomatonta vanhempien lehtemme lukijoiden lapsuudessa. Satelliittipuhelimella Etelämantereella olevat suomalaistutkijat lähettivät terveisiä kotiin reaaliajassa, ja eri puolilla Amerikan mannerta olevat suomalaistaustaiset ihmiset juttelivat kotioloistaan ja tekemisistään. Ihmisiä me olemme kaikki - ja kaikkialla, iloinemme ja jokapäiväisine askareinemme. Yhteyttä voimme pitää milloin haluamme sähköpstitse, soittamalla tai jopa kuvavälitteisen nettineuvottelun kautta.

Vilhelm Moberg kuvaa teoksessaan ”Maastamuuttajat” koskettavasti siirtolaisten lähtöä smoolantilaisesta pitäjästä v. 1850: vanha isäntä jää kumaraisena kuistille vankka suoraryhtinen vaimonsa vierellään, katselee poikiensa ruumissaattoa, kun kärryjen letka keinuu kotitilan veräjästä. Tässä maailmassa hänellä ei ollut enää tilaisuutta tavata poikiaan, eikä pojilla kotimaahan jääneitä läheisiään. Kirjeet kestivät kulkea monta kuukautta välillä. Vaikka teos on kuvitteellinen romaani, ikävän ja eron tunne on todellinen.

Kokemus maailmasta on supistunut meidän aikanamme tavattomasti. Kerran Jyväskylässä ollessani tavoittelin Kahilaisen Joukoa saadakseni kyydin kotikylälle. Jouko vastasi Thaimaasta; ei päässyt kyytimieheksi… tällainen tuttuus, eri maailmankolkkien tavallistuminen avartaa meitä. Takaraivon kautta se antaa myös näkemystä ihmisenä oloon. Ei muuallakaan ihmistä kummempia olla. Erinomaista on, jos matkalta oppii jotain vieraasta kulttuurista; kielestä tai ihmisten tavoista, uskomuksista. Se on pääomaa tiellä avarampaan ihmisyyteen.

       – – –
Maailma on meille yhteinen hyvässä ja pahassa. Ihmisen välinpitämätön toiminta on tuonut eteemme tilanteen, jossa kauan sitten alkanut ihmisen ja luonnontalouden välinen ristiriita on pahentumassa vakavaksi globaaliksi kriisiksi. On mahdollista, että eräs suurimmista maapallon historian sukupuuttoaalloista – joka on jo meneillään – tulee olemaan ihmisen aiheuttama. Me täällä länsimaissa olemme pahasti eläneet yli varojemme ja jatkamme sitkeästi tämän harhan vallassa. Meillä on kova urakka edessämme, kun on käännettävä oma talousjärjestelmämme kestävälle pohjalle ja ilmeisesti massiivisella kehitysavulla saatava väestöltään valtavat kehitysmaat Kiina, Intia ja monet muut kestävälle tielle; kukin omien edellytystensä mukaisesti.

Me täällä voimme halutessamme tehdä enemmän, kuin oman osamme. Se on vähän verrattuna kaikkeen tarpeeseen ja inhimilliseen hätään, mutta sillä tavalla voi kylvää toivon siemenen. Menneenä jouluna monet antoivat joululahjaksi vuohen kehitysmaahan, koulupuvun ja ruoan Sri Lankaan lahjakkaalle lapselle, tai yksinkertaisesti omaa aikaansa läheiselle siivousavun tms. muodossa. Kyynikot epäilevät avun perillemenoa. Heidän asenteellaan maailma ei parane.

Kaikki pahuus tässä maailmassa on lähtöisin omasta väärästä ajattelustamme tai ajattelun puutteesta, ja näihin päänsisäisiin asioihin meillä on itse kullakin valta vaikuttaa. Kukaan ei ole valmis, mutta toisaalta kaikkien panos on tarpeen ja useimmiten voimme myös oppia toinen toisiltamme.

 
	   – – –
Lucianpäivän tähtikirkkaana iltana kotiin kävellessäni näin matkalla tusinan verran tähdenlentoja. Läpi taivaan ulottui pääni päällä Linnunradan vuo, jonka laidalla meidänkin aurinkokuntamme matkaa. Maan ilmakehään syöksyessään kynnenkokoiset kappaleet aiheuttavat komean valojuovan pimeällä taivaankannella. Ja jouluiltana kynttilä pöydälläni palaa, antaa rauhallista valoaan hiljaa vajentuen ja muuttaa olomuotoaan. Sopusoinnussa.

Kyläseuran toiminta jatkuu uusin voimin
Yleisessä kokouksessaan 16.12.2007 Putkilahden kyläseura ry. valitsi seuran johtokuntaan kolme uutta jäsentä: Erkki Heinovirran, Marjo Merivirran ja Pekka Salosen. Muut jäsenet ovat Riitta Hakanen, Niilo Huujärvi ja Valto Koskinen. Puheenjohtajana jatkaa allekirjoittanut vielä tämän vuoden. Johtokunnan varajäseniä ovat Veikko Riikonen, Sisko Ruth ja Tarja Simola.

Toimintasuunnitelma alkaneelle vuodelle 2008 pitää sisällään aiemmilta vuosilta tuttuja teemoja, joiden sisältöä on päivitetty tarpeen mukaisesti. Kaikki kehitysehdotukset ja aloitteet ovat koko ajan tervetulleita ja niitä voi jättää johtokunnan jäsenille kyläkaupan tai tienhaaran yleisillä turpakäräjillä, sähköpostitse tai muutoin. Yhteystietoja on netissä ja lehden etusivulla.

Kyläkyselyyn saa vastata edelleen, ja uusia vastauksia toivotaan mukaan kylän kehittämiseksi! Kyselyvastauksista koostetaan kyläsuunnitelman päivitetty versio, joka on kylän kehittämisasioita sisältävä yhteinen asiakirja. Kyselyä saa kaupalta ja netissäkin voi lomakkeen täyttää.

Hyvää ja menestyksekästä alkanutta vuotta 2008 kaikille kyläläisille, vapaa-ajanasukkaille sekä lehtemme lukijoille!

TIMO SUOMINEN
PUTKILAHDEN KYLÄSEURA RY

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 1/tammikuu 2008]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke