www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Vanhan Korpilahden perinneyhdistys

Lienee paikallaan esitellä Putkilahden Kylälehden lukijoille, mihin pyrkii ja miten toimii Vanhan Korpilahden Perinneseura ja miten se eroaa Vanhan Korpilahden Kotiseutuyhdistyksestä.

Kysymykseen voi varmimmin vastata yhdistyksen sääntöjen pohjalta: “Yhdistyksen tarkoituksena on toimia Vanhan Korpilahden alueella (Korpilahti, Muurame, Säynätsalo) syntyneiden, siellä asuneiden tai opiskelleiden tai muuten Vanhasta Korpilahdesta kiinnostuneiden ja myös nykyisten asukkaiden yhdyssiteenä. Yhdistys välittää tietoa Vanhasta Korpilahdesta, sen elämästä, asukkaista, kulttuurista, luonnosta ja tapahtumista sekä toimii korpilahtelaisten perinteiden ylläpitäjänä ja esittelijänä.” (2§)

“Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää kokouksia, retkeilyjä, esitelmä-, keskustelu-, tiedotus- ja huvitilaisuuksia, ylläpitää ja kehittää yhteyksiä Vanhaa Korpilahtea tunteviin ja tutkiviin ihmisiin, medioihin sekä organisaatioihin ja tutkimuslaitoksiin.

Tarvittaessa yhdistys voi jakautua rekisteröimättömiin osastoihin esimerkiksi jäsentensä kotikunnan perusteella sekä liittyä jäseneksi tarkoitusperiään tukeviin liittoihin ja yhdistyksiin. Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi järjestää rahankeräyksiä ja arpajaisia sekä vastaanottaa lahjoituksia ja testamentteja.” (3§)

Yhdistys on siis jäsenpohjaltaan, tavoitteiltaan ja toimintatavoiltaan joustava ja avoin kaikkiin suuntiin. Sen kotipaikkana on Helsinki, kun taas Kotiseutuyhdistys on keskittynyt Korpilahdelle. Jäsenet ovat usein ulkokorpilahtisia, joiden sydän on jäänyt Korpilahdelle. Monen kesäpaikka on Korpilahdella, joten Pohjois-Päijänteen maineikas kunta on hänelle jokavuotista todellisuutta. Niinpä allekirjoittanut on espoolainen, mutta viettää kesänsä Korpilahden Vespuolella Putkilahden Ihalahdessa. Sieltä hän löytää “kotomaamme ystävälliset äidinkasvot”, kuten Aleksis Kiven kuolemattomat sanat kuuluvat. Yhdistys saa uusia haasteita – kuten on tapana sanoa – nyt kun Korpilahti liitetään osaksi Jyväskylää. Molempia yhdistyksiä tarvitaan nyt entistä kipeämmin, jotta Korpilahden identiteetti ja Martti Korpilahden kiteyttämä kuva Keski-Suomesta säilyisivät tietoisuudessa. Ilman niitä Suomikaan ei olisi Suomi, koska maamme on Runebergin sanoin “tusen sjöars land – maa tuhatjärvinen”.

*Toimihenkilöitä*: Tarkko Oksala, puheenjohtaja (050-3877551), Säde Oksala, sihteeri (sade.oksala(at)luukku.com), Aira Vuorinen, “ohjelmavastaava” (aira.vuorinen(at)finnair.fi).

TEIVAS OKSALA

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 2/helmikuu 2008]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke