www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Elämäniloa löytyy luonnosta ja käsitöistä

Ihminen, joka osaa tehdä työtä käsillään saaden samalla toteuttaa omaa luovuuttaan, on onnellinen. Helena Solismaa on oiva esimerkki tällaisesta ihmisestä.

Joitakin vuosia sitten Helena osti Korospohjassa sijaitsevan Kivelän kesänviettopaikakseen, kunnes vuonna 2006 hän muutti tänne asumaan vakituisesti. Kivelä on vanha rakennus ja Helena on joutunut tekemään siellä remonttia. Tupaan on muurattu uusi uuni ja lattioita on myös uusittu ja maalattu. Seiniltä on poistettu vanhat pahvit ja näin on saatu kaunis hirsiseinä näkyviin. Kivelään on tullut jälleen asumisen viihtyisä ja kodikas tunnelma.

Helena osaa arvostaa suomalaista kansanperinnettä sen kaikissa eri muodoissa. Nykyinen koti kertoo tästä. Oman paikkansa siellä ovat löytäneet monet vanhat, jo kauan sitten käytöstä poistetut esineet ja nyt niiden rinnalle ovat ilmestyneet Helenan valmistamat monenlaiset kädentyöt. On ilo sisustaa kotiaan itse tekemillään esineillä ja tekstiileillä. Sinisävyiset räsymatot Kivelän tuvan lattialla ovat lämpimät ja kauniit. Kokonainen pirtinkalusto on myös Helenan itsensä käsialaa, samoin katossa riippuva olkihimmeli ja monet pajutyöt pihamaalla kertovat todellisesta ”puuhastelijasta”, kuten hän itse kuvaa tekemisiään.

Helenan saali.

Suuri inspiraation lähde Helenalle on luonto. Juuri nyt tekeillä olevaan rekipeittoonsa ja jo aiemmin tekemäänsä keinutuolinmattoon sekä saaleihin, tyynyihin ja huovutustöihinsä hän on itse värjännyt langat luonnosta keräämillään väriainemateriaaleilla. Värit löytyvät sienistä ja erilaisista kasveista. Kivelän pihassa riittää tilaa väriliuoksien keittämiseen ja lankaerien käsittelyyn. Luonnonväreillä värjätyt langat ovat pehmeän lämpöisiä, niiden värit ovat keskenään hyvin yhteensopivia. Ne hyväilevät silmää.

Työn alla olevaan rekipeittoonsa Helena on ommellut perinteisten kuvioiden lisäksi omia ideoitaan. Suunnitelmissa on, että työhön tulee sisältymään tarina äidistä, tyttärestä ja kahdesta kissasta. Rekipeiton, kuten muidenkin käsitöiden ja ”puuhastelujen” teko antaa Helenalle työnilon lisäksi elämäniloa, jota täydentävät retket metsiin sienten, marjojen ja monien löytöjen ihmeelliseen maailmaan.

AUNE TURUNEN

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 2/helmikuu 2008]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke