www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Pari sanaa vanhoista tavaroista

Vanhojen tavaroiden vaaliminen ja arvostaminen on osa kulttuuriperintömme säilyttämistä. Kulttuuriperintömme kun kattaa elämää ennen, nyt ja tulevaisuudessa. Tavarat kertovat monesti tarinoita, joita ei kukaan ole sen aikaisessa maailmassa ylöskirjannut. Ne myös eheyttävät niitä tunnettuja tarinoita luoden niille otteen todellisuudesta.

Aina tosin ei ymmärretä mikä merkitys näillä aikoinaan jokapäiväiseen arkeen kuuluneilla esineillä onkaan. Aikojen ja tapojen muuttuessa vanha tavara saattaa tuntua enemmän tarpeettomalta rojulta kuin osalta historiaamme. Ei ole mitenkään harvinaista, että vanhoja, kenties hieman kuluneita tai rikkinäisiäkin esineitä on säilötty esimerkiksi ullakoille, aittoihin ja navetoihin, joista ne kuitenkin todistettavasti ovat useimmiten korjattavissa alkuperäiseen asuunsa.

Ennen esineet tehtiin kestämään kulutusta paremmin kuin nykyään tai ainakin niiden materiaali ja tekotaparatkaisut ovat sellaisia, että niitä voi korjata. Tosin korjaajan on syytä olla tietoinen mitä ja miten on mitäkin korjaamassa, ettei vaan saa aikaan peruuttamattomia vaurioita. Säilyttämällä ja vaalimalla vanhoja esineitä tallennamme aiempien sukupolvien ja omien elämiemme vaiheita konkreettisesti.

Kuvassa Putkilahdesta kotoisin oleva talonpoikainen biedermeier tuoli ennen entistämistä.

Tässä tapauksessa luvassa on työläs, mutta todennäköisesti palkitseva maalinpoistoprojekti varovasti kerros kerrokselta alkuperäiseen asuun asti. Lisäksi sitä seuraa hieman puukorjauksia tuolin selkänojaan. Kevättalvella sen pitäisi olla parinsa kanssa valmiina.

NIINA NIININEN

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 2/helmikuu 2008]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke