www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Maaseutukaupunkilaisia

Olen uteliaana seurannut kuntaliitoskeskustelua Korpilahdella ja Jyväskylässä. Entisenä korpilahtelaisena ja nykyisenä jyväskyläläisenä olen naureskellut miehelleni, että minusta tulee 1.1.2009 syntyperäinen jyväskyläläinen. Toinen uusi piirre on, että tuolloin sekä vapaa-ajan asuntomme että kotimme ovat samassa kunnassa.

Kovin tunteellisesti en ole koko aikana asiaan suhtautunut, sillä neljännesvuosisata Helsingissä siinä korpilahtelaisuuden ja jyväskyläläisyyden välissä, on antanut tiettyä etäisyyttä. Olen huomannut, että elämä jatkuu, vaikka asuinkunta aina välillä muuttuisikin. Toisaalta olen niin materialistinen, että suurin mielenkiintoni kohdistuu verorahoilla saamiini kunnan palveluihin. Korpilahdelle maksamani kiinteistövero on tähän saakka ollut luonteeltaan pelkkä huvivero.

Uskoisin, että jatkossakin ihmisillä säilyy tietty paikallisidentiteetti, joka ilmenee siten, että vaikka ihminen kertoo ulkomaan matkalla tapaamilleen muille suomalaisille olevansa Jyväskylästä, niin toisen jyväskyläläisen kanssa jutellessaan hän kertoo kaupunginosan, jossa asuu. Itselläni on tästä kokemusta ollessani viimeksi helsinkiläinen. Toisaalta aina on Korpilahdella jaksettu puhua Maapuolesta ja Vespuolesta ja jopa vespuoliset ovat onnistuneet tappelemaan keskenään kun edut ovat käyneet ristiin. Ehkäpä tulevaisuudessa viholliset löydetään kauempaa.

Meidän suomalaisten luonteesta kertoo paljon se, että kaikkeen muutokseen suhtaudutaan epäillen ja varautuen pahimpaan. Jo nyt huonoiksi kokemamme palvelut huononevat entisestään ja lopulta loppuvat kokonaan. Uskotaan, että kuntaliitoksissa toisen voitto on pakosti toisen tappio. Lohdullisempaa olisi ajatella, että kun annat jotain, niin saat jotain. Vaikka pieni on kaunista, niin se ei välttämättä ole kannattavaa, mikä on itse asiassa totuus tämänkin kuntaliitoksen taustalla.

Tulevaisuus näyttää mitä tapahtuu mm. kiinteistöveroille, jätehuollolle ja julkisille palveluille. Uskallan epäillä, että Putkilahdessa mikään mullistuu nykyisestään. Ei rakenneta kerrostaloja eikä Jyväskylän liikenne aja joka tunnille bussivuoroja.

Wikipedia osaa kertoa Korpilahden vaakunasta näin:

Kultaisessa kilvessä musta, aaltokoroinen vastapalkki, jossa alatusten kolme lentävää hopeista, punavaruksista joutsenta. Suunnittelija Helmer Selin, 10. syyskuuta 1958.

Niille jotka kaipaavat menneisyyttä, neuvon säilyttämään vanhan Korpilahden vaakunan seinällä. Sillä olkoon sama symboliarvo kuin Etelävaltioiden lipulla Pohjois-Amerikan Yhdysvalloissa.

KESÄISIN PALJASJALKAINEN MAALAINEN
SARI KÖNNÖ-WEDERHORN

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 3/maaliskuu 2008]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke