www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Maalla kaupungissa

Maanantai 18.2.2008 oli se päivä, jolloin Korpilahden kunnan tie osaksi uuden Jyväskylän kaupunkia varmistui kunnanvaltuuston päätöksellä. Jo aikaisemmin päätetty kuntaliitos Korpilahden ja Jyväskylän kaupungin kesken päätettiin vielä uudestaan, koska Jyväskylän maalaiskunnan tulo mukaan kuntaliitoskuvioon osittain mitätöi aiemmin tehdyn liitospäätöksen. Meistä maaseutuasukkaista tulee näin kaupunkilaisia, mutta tuskinpa elämä Putkilahden kylän raitilla tällä päätöksellä muuksi muuttuu. Katukiveyksiä ei laiteta lehmien laidunmaille eikä liikennevaloja Virran Puodin risteykseen. Suurin muutos taitaa olla kunnallis- ja kirkollisveron tuntuva aleneminen.

Talousongelma vauhditti kehitystä
Kaikilla mittareilla (mm. alijäämäkertymä, lainat/asukas, veroprosentti) Korpilahden kunta oli päätynyt kriisikunnaksi. Uutta velkaa ottamalla kunta saattoi jatkaa toimintaansa ja palvelutkin pysyivät hyvällä tasolla vielä tänä vuonna. Tulevaisuuden tarpeisiin ei kuitenkaan voitu enää panostaa, joten kunnan itsenäinen päätäntävalta olisi joka tapauksessa päättynyt jo vuonna 2009 talouskriisin vuoksi.

Pahakin tilanne voi kääntyä voitoksi, kun on oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Jyväskylän kaupunki himoitsi uusia maa-alueita omasta ympäristöstään. Valtiovaltakin painosti kuntia rakennemuutokseen, yhdistymään, mutta Jyväskylän kosintayritykset rajanaapureidensa suuntaan eivät näyttäneet johtavan minnekään. Sitten aivan odottamatta kuin puskasta astui esiin Korpilahden kunta Jyväskylän liitoskumppaniksi. Jyväskylän kaupunginvaltuutetuilla oli hyvä pelisilmä, joten he pelastivat Korpilahden kunnan pois kriisikuntien joukosta, ja neuvottelivat liitossopimuksen Korpilahden kunnan kanssa. Edulliset liittymisehdot vähäväkinen Korpilahti sai, mutta näin Jyväskylä käynnisti toivomansa suuren rakennemuutokseen Keski-Suomen kunnissa.

Muutos jo käynnissä
Virallisesti Korpilahden kunta lakkaa vuoden 2008 lopussa ja uuden Jyväskylän palvelut ovat asukkaiden käytettävissä 1.1.2009 alkaen. Muutos on todellisuudessa käynnissä jo nyt, Korpilahti omaksuu uuden kunnan käytännöt kaikessa toiminnassaan mahdollisimman nopealla aikataululla jo ennen vuodenvaihdetta.

Vuoden 2009 alku on suosittu ajankohta kuntaliitoksille siitä syystä, että silloin päättyy nykyisten kunnanvaltuutettujen toimikausi. Ensi syksyn kunnallisvaaleissa voidaan sitten valita uudet kunnanvaltuutetut niihin kuntiin, jotka ovat olemassa 1.1.2009. Korpilahdella tämä tarkoittaa sitä, että tulevissa vaaleissa korpilahtelaiset kunnallisvaaliehdokkaat ovat mukana yhteisellä listalla kaikkien Jyväskylän kaupunginvaltuustoon pyrkivien kanssa. Valituksi tulevat vain ne, jotka saavat riittävästi ääniä koko uuden Jyväskylän alueelta.

Terveyskeskus jatkaa
Yksi suurimmista huolenaiheista kuntaliitostilanteessa on ollut terveyspalvelujen saatavuus. Jatkaako terveyskeskus toimintaansa Korpilahdella? Oma terveyskeskuksemme on onnistunut palvelemaan asiakkaitaan niin hyvin, että kukaan ei haluaisi sen antamista palveluista luopua. Onneksi oman terveyskeskuksemme tilanne on vakaalla pohjalla eikä sulkemisuhkaa ole tiedossa. Vuodeosaston palvelut Muuramen terveyskeskuksen kiinteistössä ovat korpilahtelaisten asiakkaiden käytössä myös tulevina vuosina. Tänä vuonna vuodeosasto kylläkin toimii osan vuotta tilapäisissä tiloissa (osa Kinkomaalla) pian alkavan peruskorjauksen vuoksi. Ensi vuonna vuodeosasto palaa entisiin tiloihinsa, jotka silloin ovat ajan vaatimusten mukaisessa kunnossa.

Valto Koskinen

VALTO KOSKINEN

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 3/maaliskuu 2008]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke