www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

AJANKOHTAISIA PUUHIA

Keväällä on hyvä tarkistaa kodin ruukkukukkien kunto ja samalla suunnata ajatukset myös tulevaan kesään ja pihojemme kukkaistutuksiin.

Tarmokkaat "viherpeukalot" ovat jo aikoja sitten vaihtaneet huonekukilleen uudet, ravintorikkaat mullat. Ovatpa he ehtineet tuoda kellareistaan muhkeat daalianjuurakot ja muut talvisäilössä olleet kukkasensa sisälle huoneisiin ja istuttaneet ne tilaviin ruukkuihinsa. Myös gladioluksen mukulat on pantu juurtumaan ja odottamaan kesänlämpöisiä ilmoja.

Monien kotien jokakeväinen ilmiö on ikkunalaudoille ilmestyneet multaa täynnä olevat purkit ja purtilot. Vanhaan tapaan multiin on peitelty yksivuotisten kukkien siemeniä, niiden lajien, jotka vaativat taimikasvatusta. Purkeista löytyy useimmiten petunian, pelargonin, ahkeraliisan, orvokin ja samettikukan siemeniä. Onpa joitakin harvinaisempiakin lajikkeita alettu kasvattaa taimiksi kotioloissa. Uutuudenviehätys kannustaa kokeilemaan jotakin ennennäkemätöntä kukkaslajia.

Niillä taimienkasvattajilla, joilla on hyvä kasvihuone, on mahdollisuus kasvattaa suurempiakin määriä erilaisia taimiaan siellä. Huolehdintaa taimien menestymiselle sielläkin riittää varsinkin valon ja sopivan lämmön suhteen.

Tulevan kesän kukkaistutuksia kannattaa suunnitella jo etukäteen. On hyvä tietää, miten paljon pihamaalla on tilaa kukille ja muille kasveille, jotta istutettavia taimia olisi riittävästi. Amppeli-istutuksiakaan ei pitäisi unohtaa, nehän ovat nykyisin joka kodin komistuksina verannoilla ja parvekkeilla. Kukkien värit ovat tietysti makukysymyksiä, mutta olisi kaunista, jos ne sopeutuisivat hyvin muuhun ympäristöön. Yksivärinen ryhmä on rauhallinen ja juhlavampi kuin monenkirjava sikermä. Silmäniloa on silti molemmissa.

Usein kotona kasvatetut taimet ovat heikompia kuin kasvitarhojen paremmissa olosuhteissa kasvaneet taimet. Kotona kasvattamiseen liittyy kuitenkin oma viehätyksensä. On ilo huomata, kuinka pieni siemen herää eloon ja kohottaa hennon vartensa mullan pimeydestä kohti auringon valoa, voiman lähdettä.

HELLYYTTÄ JA HOIVAA KUKILLEMME!

Aune Turunen

Kiitämme lämpimästi teitä kaikkia, jotka muistitte kylälehtemme 15-vuotisjuhlapäivää monin tervehdyksin, lahjoituksin ja kukkasin! Tämä kaikki kannustaa ja auttaa meitä yhdessä tekemään talkootyötä kylälehtemme ja samalla koko kylämme hyväksi.

Putkilahden Kylälehti

[Putkilahden kylälehden 4/huhtikuu 2008 pääkirjoitus]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke