www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Pohjois-Päijänteen retkeilyreitiltä kävijöitä Putkilahteen?

Pohjois-Päijänteen maisemiin ollaan suunnittelemassa retkeilyreittiä.

Teemu Tenhunen on hankkeessa sekä projektipäällikkönä että maastosuunnittelijana ja on itsekin hyvin liikunnallinen henkilö. Hankkeen takana on Keski-Suomen liikunta ry ja sille on koottu mittava ohjausryhmä.

Tavoitteena on suunnitella mahdollisen retkeilyreitin kulkua ja sen kytkemistä reitin varrella oleviin palveluihin sekä mielenkiintoisiin kohteisiin. Pohjois-Päijänteellähän on lukuisia hienoja käyntikohteita: arvokkaita kylämaisemia, Leivonmäen kansallispuisto, itse suurjärvi Päijänne ja monenlaisia luonnonmuodostumia. Tämän päälle tulevat vielä paikallisten tarjoamat majoitus,- muonitus- ja ohjelmapalvelut sekä normaalit kaupan ja liikenteen palvelut. Reitiltä puuttuu vielä käyttäjien keskuudessa vakiintunut asema ja sitäkin hankkeessa pyritään luomaan.

Putkilahtelaisille järjestettiin aiheesta oma tiedotustilaisuus torstaina 21.2. Koulupuistossa: asiaa esitteli Teemu Tenhunen, paikalla oli kymmenkunta kyläläistä.

Reitti kulkee Päijänteen rantakuntia pitkin järven itäpuolta, tulee Selänpohjasta Hauhan pohjoispuolisia metsiä pitkin Herapohjaan, kulkee Ylisjärven takaista selännettä pitkin Vaarulle, ylittää järven Kärkisissä jatkuen Korpilahden ja Muuramen kautta takaisin Jyväskylään. Reittiin pyritään liittämään kytkentöjä olemassa oleviin reitteihin, jotka laajentavat reitin käyttökelpoisuutta paikallisesti. Reitiltä tehdään pisto myös Himoksen suuntaan. Yleisenä tavoitteena on laaja-alainen luontomatkailun kehittäminen. Reitin luonnosteltua kulkua Ylisjärven koillisrannalla Herapohjasta Vaarulle esiteltiin yksityiskohtaisesti.

Reitti kulkisi 95 % olemassa olevia metsäteitä ja polkuja tai koneuria pitkin. Reitille tulisi joitakin uusia leiri- ja tulistelupaikkoja, mutta olemassa olevia rakenteita hyödynnetään aina, kun se on järkevää. Esim. Vaarun luontopolun leiripaikka tarvitsee vain vähän kohentamista ja vanha Vaaruntie on reittinä mielenkiintoinen ja haastava.

Pääasiallisia käyttäjiä olisivat luultavimmin paikalliset asukkaat: reitti palvelisi kuntoilua ja hyötyliikuntaa sekä retkeilymuotoista luonnossa patikointia. Se olisi pääosaltaan maastopyöräilyyn soveltuva, mikä ei kuitenkaan tarkoita enempää, kuin parimetristä kulkutietä. Olevien teiden ulkopuolella pyöräilyreitti voi olla paikoin kapeampikin.

Reitin toteuttamiseen johtava hanketyö on vielä vireillä ja aikaisintaan maastotöihin päästään vuoden 2009 toukokuussa. Tämä edellyttää vielä muun muassa kaikkien reitin varrelle jäävien maanomistajien suostumusta, lukuisien reitin markkinointiin liittyvien asioiden hoitoa sekä rakentamissopimusten tekemistä pääosin paikallisten sopimuskumppaneiden kanssa. Aiheesta tiedotetaan lisää myös kylälehdessä, kun työ etenee.

Lisätietoja: Teemu Tenhunen p. 041 544 2195, teemu.tenhunen@kesli.fi

TIMO SUOMINEN

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 4/huhtikuu 2008]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke