www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Yks´kaks´ kuuskymmentä

Kun Reijo Pynnöseltä kysyy, milloin hän on syntynyt, saa oitis vastauksen: "Ihan yks´kaks´ 1948." Pieni selitys tulee heti perään: "Elikkä se yks´kaks´ on 1. päivä helmikuuta. Äitini ruukasi sanoa, että ’nuorin on syntynyt yks´kaks´ sodan jälkeen’."

Reijo kuuluu siihen sangen lukuisaan putkilahtisten joukkoon, jotka kylämme pitkäaikainen kätilö Rauha Reina aikoinaan autteli maailmaan. Pynnösen mäellä Putkilahdessa tämä yks´kaks´ merkkitapahtuma koettiin 60 vuotta sitten.

Elämänkouluun
Reijon lapsuus- ja kansakouluaika vierähtivät nopeasti Pynnösen Oton ja Saaran viisilapsisessa perheessä. Elämänkoulu alkoi Reijolle varhain, jo 15-vuotiaana, kun hän lähti Luhankaan Arolle töihin. Työ siellä kesti pari vuotta ja ennen armeijaan menoaan hän ehti työskennellä jonkin aikaa Korpilahdella. Kun Reijo 17-vuotiaana pääsi armeijasta, oli edessä työpaikan etsiminen. Reijo kuuluu niihin ns. suuriin ikäluokkiin, jolloin maanviljelyskeskeisistä kylistä jouduttiin lähtemään työn perässä kaupunkeihin ja liikekeskuksiin. Tätä sukupolvea onkin kutsuttu "suuren muuton sukupolveksi". Putkilahdestakin lähti toistakymmentä nuorta miestä Ruotsiin työtä etsimään. Sinne lähti Reijokin. Hän muistelee, kuinka matkustettiin kaverin kunnostamalla vanhalla autolla jäätä pitkin Vaasasta Pohjanlahden yli Uumajaan. Suomen puolella varoittelivat lähtijöitä, että "jos jäljet jäällä loppuvat, tulkaa heti samoja jälkiä takaisin". Matkasta selvittiin kuitenkin onnellisesti ja Reijon Ruotsissa tekemä työrupeama tehdastyön palveluksessa kesti liki 7 vuotta. Lopulta hän palasi Suomeen, kuten muutkin Putkilahden pojat ovat vuosien kuluessa palanneet. Pari heistä asuu vielä Ruotsissa ja muutamat kavereista ovat jo kuolleet.

Kuten aina jonkun vaiheen päättyessä sitä seuraa uusi, niin Reijollekin. Hän aloitti Jyväskylässä kodinkoneiden myynti- ja huoltoyrityksen jatkaen toimintaa myöhemmin Muuramessa. Tämä työ jatkui lähes 30 vuotta. Nyt hän on eläkkeellä.

Elämän kohokohtia
Ihmiselämän suurin onni ja rikkaus on oma perhe. Reijon perheeseen kuuluu vaimon lisäksi kaksi lasta, tyttö ja poika, jotka ovat jo aikuisia ja molemmat työelämässä tahoillaan. Kohokohtia elämän arkeen tarjoavat erityiset merkkipäivät. Reijon täyttäessä 50 vuotta hänelle pidettiin suuret juhlat Muuramessa. Ne olivat julkiset juhlat, mutta nyt 60-vuotispäivän lähetessä Reijo päätti lähteä karkuun. Ja ihan yksin. Hän otti reppunsa, joka tavaroineen painoi tasan 4,6 kiloa ja lähti Helsingin lentokentälle. Sieltä hän löysi koneen, joka lähti Thaimaahan. Siihen Reijo nousi. Lento kesti 9 tuntia ja lopulta oltiin Pattayalla. Paikka sijaitsee Siaminlahden rannalla meren poukamassa. Se on yksi Thaimaan suosituimmista rantalomakohteista. Reijoa paikka miellytti ja viihtyminen oli taattu.

"Ympärillä oli trooppinen ilmasto, erilainen kulttuuri, valtava liikenne, ravintoloiden ja ihmisten paljous. Meren vesi oli lämmintä ja rantahiekka puhdasta ja pehmeää. Merelle pääsi huippunopeilla veneillä ja mopotaksilla voi liikkua liikenteen seassa, joskin se oli melko hurjaa menoa! Tuttavuuksiakin alkoi tulla vähitellen omasta ja lähihotelleista, näin aika kului rattoisasti. Thaimaalaisten ihmisten elämäntapa on rentoa ja vapaata, ihmiset ovat ystävällisiä ja kaikki ovat aina hyvällä tuulella", muistelee Reijo.

Syntymäpäivän lähetessä Reijo suunnitteli muuttoa vähän edemmäs toiseen hotelliin, sillä tieto merkkipäivästä oli hotellin henkilökunnan tiedossa. Naapurihotellin vieraat kuitenkin estivät Reijon lähdön ja ilmoittivat, että "Retulle on varattu sika".

Kun Reijo sitten syntymäpäivänsä aamuna lähti kävelylle, huomasi hän hotellinsa edustalle ilmestyneen ainakin 200 sinivalkoista ilmapalloa. "Olivat yöllä jo alkaneet valmistella juhlaa minulle, se oli vaikuttavaa, kyllä se otti tunteisiin", tunnustaa Reijo.

Reijo tuttujen ja tuntemattomien ympäröimänä yllätysjuhlissa Pattayalla

Hotellin väki oli järjestänyt juhlat pihalle, jossa sika grillattiin ja jaettiin kaikille vieraille osansa. Tarjoiluun kuuluivat lisäksi samppanja, salaatit ja kaikki juhlaan kuuluvat herkut täytekakkuineen ja juomineen. Juhlaan saivat osallistua kaikki hotellin vieraat, myös naapurihotellistakin tuli väkeä. Olipa mukana tuttuja muuramelaisiakin yhteensä 29 henkeä ja Putkilahdestakin muutama tuttu. Hotellin henkilökunnan arvion mukaan juhlassa oli väkeä kaikkiaan noin sata henkeä. Tunnelma oli korkealla ja suomalainen musiikki kaikui kadulle asti. Seudun tavan mukaan kaikilta juhlaan osallistuvilta kerätään rahaa, joka lahjoitetaan päivänsankarille. Summa, joka koostui 100 bahtia (2 euroa) per asiakas, tuotti Reijolle 4600 bahtia. Muitakin lahjoja juhlijalle tuotiin runsaasti. Niinpä reppu painoikin maasta lähtiessä 9,6 kiloa.

Reijo 60 v.

"Juhlat, joita ei pitänyt tulla, tulivat kuitenkin ja mukavat muistot jäivät mieleen", hymyilee Reijo, kuuskymppinen.

AUNE TURUNEN

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 4/huhtikuu 2008]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke