www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

"Metsien mies" Tapani Savela 60 vuotta

Tapani syntyi pienviljelijäperheen esikoisena 29.3.1948 Kotiniemessä, joka oli hänen vanhempiensa, Kalle ja Kerttu Savelan, ensimmäinen yhteinen asunto. Myöhemmin Savelat rakensivat nykyiselle paikalle pienen hirsirakennuksen, jossa Tapanin sisar, Anna-Liisa, syntyi. Tämän jälkeen he rakensivat nykyisen Kortelahden talon, jossa nuorin veli, Hannu, on syntynyt. Nykyisin Kortelahti on Tapanin asuttamana.

Muistan alakouluajoista lähtien, kuinka Tapani oli Korospohjan poikaporukan, joita olivat Elfvengrenin pojat ja me Saarisen pojat, ehdoton johtaja, eli "kingi", olipa sitten kyseessä urheiluharjoitukset meidän soramontussa, jossa työnsimme kuulaa tai hyppäsimme seivästä omatekoisilla seipäillä, jotka usein katkesivat. Onneksi ei mitään vakavampaa sattunut. Pelasimme myös lentopalloa. Samoin muissakin leikeissä, pyöräilyissä ja mopo-jutuissa Tapani oli se, joka rohkeimpana ja taitavimpana "määräsi" tahdin.

Siihen maailman aikaan ei hirveästi opiskeltu, niinpä Tapaninkin työura metsissä alkoi hyvin nuorena. Hän oli jo 10-vuotiaasta lähtien isänsä mukana savotoilla, niin kuin me muutkin Korospohjan pojat. Siellä oli kovaa kilpailua "propsin" kuorinnassa, kun olimme viereisillä palstoilla. 15-vuotiaana Tapani osti ensimmäisen oman moottorisahansa ja siitä alkoi varsinainen ura metsurina.

Tapani Savela

Välillä piti käydä armeijassa. Varusmiespalveluksen Tapani suoritti Kokkolan Ilmatorjuntatykistössä. Sen jälkeen hän oli melkein 10 vuotta raamisahurina Enso-Gutzeitin Säynätsalon sahalla. Samoihin aikoihin perhe alkoi kasvamaan Eijan kanssa. Syntyi kolme poikaa, Tero, Tatu ja Tarkko. Perhe asui Muuramessa noin 25 vuotta.

1970-luvun lopulta alkaen Tapani siirtyi pikkuhiljaa takaisin metsähommiin. Ensin hän teki isänsä kanssa juontohommia sekä myöhemmin omilla metsäkoneilla urakointia. Oli monenlaisia koneita vuosien mittaan. Tämän lisäksi Tapani toimi Nokkakoneella testikuljettajana sekä kouluttajana. Viimeiset reilut 10 vuotta Tapani on tehnyt erilaisia metsurintöitä moottorisahan ja oman pienemmän metsätraktorin kanssa. Myös istutushommat ovat tulleet tutuksi uudelleen, nyt erilaisilla välineillä kuin joskus nuorempana. Pitkän uran tehnyt mies on jo pikkupojasta lähtien huoltanut ja korjannut koneensa ja sahansa itse. Lisäksi hän on jatkanut isänsä jättämää perintöä, eli on kyntänyt ja äestänyt naapuriensa perunapellot, sekä antanut muutakin naapuriapua puunkaadoissa ym. tehtävissä.

Tapanin Valtra ja metsäkärry liikuttelee kätevästi esimerkiksi hankintakaupalla myydyt sahatukkipuut autotien varteen.

Perheen hajottua Tapani on löytänyt uuden onnen ja ystävän Laukaan suunnalta. Tätä on jo kestänyt 7 vuotta Eiran kanssa. Tapanin 60-kymppisiä juhli myös 4 lastenlasta, joista 2 poikaa ja 2 tyttöä.

Näin jälkikäteen toivotan mitä parhainta onnea ja menestystä myös tuleville "metsurivuosille", kuin myös muutenkin elämässä.

VEIKKO SAARINEN

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 5/toukokuu 2008]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke