www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Soneran lankapuhelimet ja -laajakaistat langattomiksi

Sonera lähetti meille putkilahtelaisille asiakkailleen kirjeen alkuvuodesta ja kertoi lopettavansa lankapuhelinpalvelut jo tänä vuonna ja ADSL-laajakaistapalvelut ensi vuoden loppuun mennessä. Tilalle tarjotaan langattomia yhteyksiä.

Miten internet toimii Putkilahdessa ilman lankoja?
Todella nopeita laajakaistayhteyksiä (yli yhden megabitin nopeudet) ei ole nyt eikä lähitulevaisuudessakaan tarjolla tavanomaisilla kuluttajahinnoilla. Tämä on haja-asutusalueiden kohtalo toistaiseksi. Onneksi alle yhden megabitin yhteyksilläkin tulee hyvin toimeen ja suurin osa internetpalveluista ei välttämättä nopeampaa yhteyttä kaipaakaan. Alle yhden megabitin langattomia internetyhteyksiä on jo nyt paljon käytössä Putkilahdessa. Täysin ilman internettiä emme jäisi, vaikka vanhat puhelinlangat kerättäisiin pois heti.

Hidas langaton GPRS-internetyhteys on saatavana aina, jos kännykkä toimii. Hinta on edullinen ja nopeus vanhan lankamodeemiyhteyden tasoa. 3G-verkossa toimii 3G-kännykkä tai "mokkula" Putkilahdessakin jo nyt, Hinta on vain noin 10 €/kk ja nopeus 384 kb/s (usein paljon alle), mutta tulevaisuudessa jopa yli yksi mb/s. Toistaiseksi nopein langaton yhteys on uudessa @450-verkossa. Nopeus on yksi mb/s ja hinta noin 40€kk, lisäksi tarvitaan modeemi ja ehkä myös antenni.

Luottavaisin mielin me voimme siirtyä langattomaan aikaan. Internet toimii tyydyttävästi sittenkin.

VALTO KOSKINEN

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 6/kesäkuu 2008]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke