www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Putkilahden Jazz-it täyttää 10 v

"Maailman pienimmät festarit maailman kauneimmassa maisemassa", otsikoi Kylälehti toukokuussa 1999.

Kyläläiset ja kesäasukkaat lienevät yhtä mieltä otsikon ajatuksesta ainakin taas näin kesään valmistauduttaessa. Ensimmäiset kaksi vuotta juhlat pidettiin Virran Puodin "terassilla", josta siirryttiin Koulupuistoon. Uusi ympäristö osoittautui loistavaksi retki- ja soittopaikaksi.

Vielä kun esiintymisteltta siirrettiin alamäen puolelle, tarjoaa katsomo hienon kesäretkipaikan koko perheelle viltteineen ja eväskoreineen.

Leppoisasta tunnelmasta kertovat vanhat valokuvat, joita varmasti löytyy kansioista ja kovalevyiltä satoja. Unohdetaan se yksi sateinen ja viileä lauantai, jolloin soittajat värjöttelivät oranssissa teltassa ja harvalukuinen yleisö toisessa, pienemmässä katoksessa.

Esiintyjille kyläseura tarjoaa hienon palvelun, kahvi ja herkullinen keitto lisukkeineen maistuvat. On huomattu joidenkin esiintyjien käyvän syömässä jopa kaksi kertaa, ennen ja jälkeen keikan. Nälkäisin kävi kai välilläkin. Putkilahden festareihin on syntynyt joillekin soittajille niin vahva riippuvuus että jo kevättalvella he kysyvät että onko Putkilahti ja milloin. Kesä ei kunnolla käynnisty ilman tätä retkeä. Tämäkin kertoo että Koulupuistossa viihtyvät myös esiintyjät.

Kyläseuran arpajaiset jazzien aikana on ihan oma lukunsa. Minulle on kertynyt vuosien mittaan muun muassa fileerausveitsi, lippalakki, taskulamppu, teepaita, 2 kukka-amppelia ja pumppuhaulikko. Ruisleipä ja 2 maustekakkua on syöty. Joka arpa voittaa-menetelmä on toiminut. Tai ainakin lähes joka arpa. Tai joka toinen.

Muutama vuosi sitten Vesalanmutkan äijä marisi Kylälehden palstoilla että "miksi aina tätä samaa, torvisoittoa ja bluesin rynkytystä". Äijä rauhoittui kyllä kun hänelle selvitettiin perinteiden merkitystä nykyiselle elämänmuodolle sekä soittajien sosiaalisten verkostojen rakenteita.

Ja että on olemassa muitakin sävellajeja kuin d-molli.

Vakioesiintyjät ovat olleet lähes samat alusta asti. Laulusolistiksi on melkein joka toinen vuosi löytynyt nimekäs esiintyjä joista kannattaa erikseen mainita Ritva Oksanen ja Maija Hapuoja. Kirjoittamalla hakusanan jazz löytyy putkilahti.netistä viitisenkymmentä juttua menneiltä vuosilta.

Tämän kesän esiintyjät ovat esiintymisjärjestyksessä seuraavat:

* Jyväskylän puhallinorkesteri
* Jytke BigBand laulusolistina Pirta Paananen
* Juhani Markola säestäjänään Tapio Leino SwingBand.
* Willie&TheWolves.

Lopuksi tietokilpailukysymys. Mitä yhteistä on Porin jazzeilla ja Putkilahden jazzeilla? Ennenkuin kilautat kaverille kerron oikean vastauksen: molemmissa soitetaan yhtä vähän jazzia.

Koulupuistossa tavataan lauantaina 14.06.2008 alkaen klo 12.
Keep swimming!

TAPIO LEINO

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 6/kesäkuu 2008]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke