www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

MARJA-AIKAAN

Suomen suvi on ihana! Ihanuutta lisää se seikka, että ihmisten henkinen ja fyysinen kunto kohenee kesällä huomattavasti. Tärkein vaikuttaja tähän on varmaankin lisääntynyt ulkoliikunta. Kesä tuo tullessaan monia mukavia puuhia ja rientoja joita toteutetaan raikkaassa ulkoilmassa. Toinen tärkeä hyvinvointiin vaikuttava tekijä on terveellinen ravinto. Kesän sato alkaa kypsyä ja ruokapöytiimme ilmestyy päivittäin uusia ja tuoreita lehtisalaatteja, perunoita, juureksia, herneitä, sieniä ja marjoja. Näistä herkuista elimistömme saa arvokkaita hivenaineita ja vitamiineja. Tärkeätä olisikin nauttia kesän antimista juuri nyt, kun ne ovat parhaimmillaan. Tärkeätä on myös säilöntä.

Metsämarjojen keruu on erinomaista hyöty- ja kuntoliikuntaa. Etsiessäsi marjan sieltä, toisen täältä, saat kumarrella ja nousta ylös monen monta kertaa. Maaston monimuotoisuus asettaa myös tasapainotaitosi hyvään harjoitukseen. Mikäli liikut lakkasuolla, vaatii taitoa hypätä mättäältä toiselle putoamatta suonsilmään. Jyrkkä kivinen vuorenrinne tarjoaa marjamiehille oikein kunnon hikijumpan.

Hyvältä marjastajalta edellytetään runsain mitoin kärsivällisyyttä. Mikäli marjoja ei löydykään voi lohduttautua sillä, että tulipa tehtyä kunnon maastolenkki. Hieno kokemus on myös tutustua metsään ja sen loputtomiin ihmeellisyyksiin. Marjastajalta edellytetään lisäksi kärsivällisyyttä mahdollisten ympärillä pörräävien ampiaisten, mehiläisten, kiiliäisten ja muiden piikkinenäisten surisijoiden suhteen. Annetaan niiden tehdä elintärkeää pölytystehtäväänsä kaikessa rauhassa. Ihaillaan niiden ahkeruutta kiitollisina. Ilman luonnon tarjoamaa tämänkaltaista palvelua marjasadon saanti on vaarassa loppua.

Metsämarjoistamme suosituimpia säilöntämarjoja ovat mustikka, vadelma, lakka ja puolukka. Kesäherkuttelun lisäksi talvinen ruokavaliomme saa marjoista mitä virkistävimmän lisänsä. Marjaruoat ovat terveellisiä ja maukkaita. Ne tarjoavat myös silmänruokaa.

Mitä olisi kesä ilman mansikoita? Olemmehan yhtä mieltä siitä, että puutarhamansikka kruunaa koko kesän! Voiko olla suurempaa nautintoa kuin työntää suuhunsa mehevän kypsä, ihanalta tuoksuva punainen mansikka?

Suomen suvella on makoisat antimet. Talletetaan makuja myös talveksi!

MAUKASTA MARJAKESÄÄ!

Aune Turunen

[Putkilahden kylälehden 7/heinäkuu 2008 pääkirjoitus]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke