www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Opettajia ympäristökasvatuksen oppia saamassa

Koulupuiston ja Kettuvuoren seutuvilla kävi luova kuhina elokuun viimeisenä viikonloppuna. Silloin olivat Jyväskylän seudulta kotoisin olevat opettajat ja taidekasvattajat kurssitettavina teemalla ”Ympäristö ja taide” Putkilahden kylätalolla. Joutsan – Leivonmäen suunnalta oli yksi kurssilainen, Mikkelistä kauimmainen osanottaja. Jo viikkoa aiemmin perjantaina oli pidetty illan mittainen johdatus aiheeseen. Kurssin suunnittelusta ja kurssilaisten ohjauksesta vastasivat vapaa-ajan putkilahtelainen, kuvataidekouluttaja Pertti Kalin sekä kuvataiteen lehtori Kerttu Nuoranne. Kurssia tuki taloudellisesti Keski-Suomen taidetoimikunta.

Kaikeksi onneksi elokuiset sateet väistyivät viikonlopun ajaksi ja kurssille saatiin pilvipoutaista tai aurinkoista keliä, tosin navakassa ja koleassa tuulessa.

Kurssin ympäristötaideteemaa ajatellen tuulikin osui nappiin ainakin sen kurssilaisen työssä, joka kietoi Kettuvuoren mäntyihin harsoja.

Kovassa tuulessa vaakasuorina liehuneiden harsojen tarjoama upea ja voimakas visuaalinen elämys oli koskettanut kurssin ohjaajan Pertti Kalinin taiteellista silmää, arvaten myös kurssilaisia. Kettuvuori valloitettiin viikonlopuksi taiteen keinoin. Kurssilaiset työskentelivät sekä pienryhmissä että itsekseen.

Teosten materiaaleina käytettiin luonnon tarjoamia aineksia sekä luontoon häipyviä ja maatuvia materiaaleja.

Usein ympäristötaide on juuri tällaista, luonnon tarjoamista joskus hyvinkin nopeasti vaihtuvista tilanteista alkunsa ja innoituksensa saavaa. Suuria massoja ei hetkellisessä taiteessa tarvitse siirrellä, vaikka muinaisten Amerikan intiaaniheimojen valtaisat maakäärmeet ja eläimet ovat yhä hahmotettavissa. Vaikuttava asetelma syntyy vaikkapa järvenrannan pohjaan työnnettyjen keppien varaan aseteltuun kaareen, joka tyynellä heijastuu järvenpintaan ja luo vaikutelman elämän ympyrästä: siihen kuvastuu sekä taivas että alinen maailma toisiaan heijastellen.

Kurssilaiset viettivät suuren osan ajastaan ulkona, kun sää kerran salli sen. Myös ulkona tehtyjen töiden yhteiset katselmukset pidettiin ulkona. Työt tallennettiin kuvaamalla ja kurssilaiset saavat myöhemmin sähköisessä muodossa kuvakavalkadin kurssin annista. Aina välillä käytiin aterioimassa kylätalolla raikkaan ilman mukanaan tuomalla hyvällä ruokahalulla ja ihmeteltiin, että joko se näin pian kolmetuntinen hurahti. Ilmapiiri oli kurssilla hyvä ja mielipiteiden ilmaisemiseen sekä vaihtoon rohkaiseva: eräs osallistuja kertoi ideoita syntyvän ryhmässä moninkertaisesti. Vaikka toisella taas tullessa oli taulu ollut tyhjänä, versoi luovuus kurssin rennossa ja kannustavassa ilmapiirissä kuin luonnostaan.

Kettuvuori ja Putkilahden maisemat saivat kehuja kurssilaisilta, samoin kurssipaikka. Luontoa ja maisemia hyödyntävää taideleiritoimintaa pidettiin toivottavana järjestää jatkossa. Hyvin pelanneet järjestelyt sallivat keskittyä kulloiseenkin aiheeseen ja toisaalta antoivat sisäistä lepoa, hieman lomaa oman arjen rutiineista. Omaan työhön sai myös uusia välineitä ja vertaisryhmän kokemuksia samasta aihepiiristä. Kokemastaan kurssilaiset sanoivat: ”Keskustelu ja vuorovaikutus ovat olleet mielenkiintoista antia – Lauantai oli täydellinen päivä, kun iltaan oli tultu – 40 v. on kulunut ekaluokan aloittamisesta, ja yhä kerään käpyjä!”

TIMO SUOMINEN

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 9/syyskuu 2008]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke