www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Hirvijahtikuulumisia

PEIJAISET 20.9.2008 KÄYNNISTIVÄT SYKSYN HIRVIJAHDIN.

Putkilahtelaiset ovat vuosikymmenien ajan tottuneet siihen, että kutsu hirvipeijaisiin on käynyt loka-marraskuun vaihteessa, kun syksyn jahti on ollut lähes ohi ja illat pimenneet.

Siksipä tämän vuoden peijaiskutsu oli yllätys, sehän tuli jo syyskuun puolivälissä, paikkana nytkin sama tuttu Kouhinsalon entinen kansakoulu, jossa peijaisia on vietetty jo pitkälti yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Syynä aikaiseen kutsuun oli talon jääminen talveksi tyhjilleen sen emännän, Anja Autioniemen, muutettua talosta talviajaksi pois.

Onneksi peijaisvieraat eivät outoa ajankohtaa säikähtäneet, vaan heti iltakuuden jälkeen alkoi virrata väkeä tasaiseen tahtiin koululle, jonka hirvimiehet olivat somistaneet aiheeseen sopivasti metsäisin tunnelmin, pihlajanmarjoin ja havunoksin. Vaikka hirvijahti ei ollutkaan vielä alkanut, ei Riitta-Liisa Koskisen keittämästä maukkaasta hirvikeitosta lihaisia sattumia puuttunut, niin paljon lihoja hirvimiesten varastoista vielä oli löytynyt.

Miellyttävä yllätys oli paikallisen lauluyhtyeen, Pulmusten, esitys kahvia odotellessa. Pulmusethan on keväällä syntynyt lauluyhtye, jossa esiintyvät Virpi Ruth-Salonen, Maire Järvinen, Sirpa Weijo, Tarja Halttunen ja Sisko Ruth lauluineen Mirja Könnön säestäessä haitarilla.

Kahvipöytään olivat hirvimiehet – vai lieneekö heidän vaimonsa – loihtineet toinen toistaan upeampia ja maukkaampia täytekakkuja, joiden maistelun jälkeen päästiin tanssimaan Pentti Könnön yhtyeen tahdissa. Puolenyön aikoihin talo hiljeni, ja vieraat poistuivat koteihinsa palatakseen –toivottavasti – ensi vuonna uudelleen.

Hirvijahti onnistuneesti käyntiin
Peijaisiin on luvassa lihaa jatkossakin, sillä heti ensimmäisen hirvijahtipäivän 27.9. saalis oli kolme hirveä, kaksi vasaa ja yksi aikuinen, jotka löytyivät Rantuun metsistä.

Tänä vuonna hirvenlihan käsittely on entistä helpompaa ja säilyvyys taattu, sillä hirvimiehet ovat ostaneet hirvivajalle kylmäkontin, jossa lihoja voi riiputtaa riittävän pitkään lämpiminäkin syyspäivinä. Myös ruhojen käsittely ja liikuttelu helpottuvat, kunhan siihen tarkoitukseen suunnitellut kiskot saadaan asennettua paikoilleen.

Hirvenmetsästyskausi jatkuu vuodenvaihteeseen saakka, mutta kokemus on osoittanut, että Putkilahden hirvimiesten jahti päättynee tänäkin vuonna jo paljon aiemmin, sillä useana vuonna paikallinen hirvikiintiö on tullut täyteen jo loka-marraskuun vaihteessa.

Teksti: RIITTA HAKANEN
Kuva: HEIKKI PEUHA

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 10/lokakuu 2008]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke