www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

KUOHUVA SYKSY

Kuluva syksy on ollut kuohuvaa aikaa. Pahoja asioita on tapahtunut rauhallisessa kotimaassamme. Kauhajoen syyskuinen järkyttävä kouluammuskelu oli suoraa jatkoa Jokelan vajaa vuosi sitten koetulle kauhulle. Amerikkalaiskouluista alkujaan lähteneet hirmuteot ovat saaneet seuraajia jo eurooppalaisissakin kouluissa. Kaikkeen pahaan saadaan oppi ja mallit helposti internetin tarjoamien ohjelmien välityksellä. Väärää sankaruutta tavoitellaan julkisuuden kautta. Tappajan nimi jää takuulla elämään. Uhrien elämä päättyy ikuiseen hiljaisuuteen ja omaisten suureen suruun. Kouluissa opettajat ja oppilaat joutuvat elämään jatkuvan pelon vallassa, milloin ja missä tapahtuu seuraavaksi.

Syksyn iloisesti kuohuttavin uutinen meille suomalaisille oli se, kun presidentti Martti Ahtisaari sai Nobelin rauhanpalkinnon. Hän on tämän palkinnon todella ansainnut. Ahtisaari on toiminut koko työuransa ajan kansainvälisissä tehtävissä väkivaltaisten riitojen ja poliittisten kiistojen sovittelutehtävissä. Tätä työtä on tehty kolmella mantereella. Merkittävimpänä saavutuksenaan Ahtisaari pitää Namibian itsenäistymistä vuonna 1990. Hän on työskennellyt konfliktien välittäjänä myöskin Kosovossa ja Irakissa. Palkintokomitea mainitsi Ahtisaaren saavutuksista muun muassa Indonesian ja Acehin maakunnan kapinallisten rauhansopimuksen vuonna 2005. Presidentti Ahtisaari on saanut tänä syksynä myös arvostetun Unescon rauhanpalkinnon elämäntyöstään maailmanrauhan hyväksi. Ahtisaari on jättänyt hyvän jäljen kaikkialla siellä, missä hän on väsymättä uurastanut kärsivien ihmisten oikeuksien puolesta.

Kovaa kuohuntaa tapahtuu tänä syksynä myös rahamaailmassa. Vakavina puhutaan finanssikriisistä ja sitä seuraavasta lamasta tai taantumasta. Suomessa on kuitenkin kaikki hyvin, näin luvataan, mutta epäillä sopii näitäkin lupauksia.

Kotimaassa käydyt kunnallisvaalit taisivat kuohuttaa monia niin etu- kuin jälkikäteenkin. Kaikkien odotukset eivät toteutuneet. Korpilahdelle vaalit toivat kuitenkin myönteisen yllätystuloksen: seitsemän ehdokasta valittiin uuden Jyväskylän valtuustoon. Tätä ei varmaankaan kukaan osannut ennustaa. Pelättiin, ettemme saisi alueeltamme valtuustoon ainuttakaan edustajaa. Nyt heille, jotka pääsivät, alkaa vaativa työ ja vastuunkanto.

Toivotamme kaikille valituiksi tulleille onnea ja menestystä työssään koko uuden Jyväskylän parhaaksi!

Aune Turunen

[Putkilahden kylälehden 11/marraskuu 2008 pääkirjoitus]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke