www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

JOULU ON TULOSSA

Joulu on lähellä ja juhlavalmistelut ovat käynnissä. Kodeissa riittää touhua: on siivoamista, leipomista, keittämistä, paistamista, joulutervehdysten lähettämistä, ostoksilla käyntiä jne.. Kaikki sujuu kuitenkin varsin hyvin totuttuun tapaan; näinhän meillä on aina tehty. Tapa luo turvallisuutta. Joulunviettokin kuuluu suomalaiseen elämäntapaan. Ellei joulua olisi, mitä silloin juhlisimme?

Joulun varsinainen juhlinta alkaa jouluaattona klo 12, kun Suomen Turku julistaa joulurauhan. Joka joulu kuulemme Brinkkalan talon parvekkeelta luettavan:

”Huomenna, jos Jumala suo, on meidän Herramme ja Vapahtajamme armorikas syntymäjuhla; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha kehoittamalla kaikkia tätä juhlaa asiaankuuluvalla hartaudella viettämään....”

Tämä Turun kaupungin vaalima vanha perinne on lähtöisin eurooppalaisista kaupungeista. Suomessa joulurauhaa on julistettu aina keskiajalta lähtien.

Joulun aika on varsinaista perinteiden vaalimisen aikaa. Vanhat tavat ja tottumukset luovat joulunvietollemme kuin sisällöllisen rungon, jota noudatetaan vuodesta toiseen. Jouluna käydään perhekunnittain kirkossa ja osallistutaan ”Kauneimmat joululaulut” -tilaisuuksiin. Myös kouluissa ja kerhoissa valmistaudutaan joulujuhliin harjoittelemalla niihin ohjelmaa. Tärkein ohjelma on jouluevankeliuminäytelmä. Rakkain jouluvirtemme ”Enkeli taivaan lausui näin....” kuuluu ehdottomana suomalaiseen jouluun. Myös vanhaa tiernapoikien joulukuvaelmaa esitetään monissa joulujuhlissa. Talvisen pimeyden keskelle joulutunnelmia virittelee valon tuojan, Lucia-neidon kulkue lauluineen ja kynttilöineen.

Perinteiseen jouluun kuuluu myös joulupukki. Tuolla Korvatunturin valkoparralla on varsin vanha esikuva: Pyhä Nikolaus. Tämä Nikolaus oli 300-luvulla elänyt pyhimys, joka auttoi köyhiä ja muita avun tarvitsijoita pysytellen itse piilossa. Meidän joulupukkimme ei ole ihan tarkkaan noudattanut esi-isänsä tapoja, mutta hyvää mieltä ja iloa tarvitsevat kaikki, niin rikkaat kuin köyhätkin. Joulu on ilon ja valon juhla. Toivottavasti se on sitä kaikelle kansalle.

Toivotan kaikille lehtemme lukijoille

Oikein Hyvää ja Rauhallista Joulua!

Aune Turunen

[Putkilahden kylälehden 12/joulukuu 2008 pääkirjoitus]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke