www.putkilahti.net
Etusivu Perustietoja Palvelut Tapahtumat Kyläseura

Naisten liikuntaa yli 30 vuotta Putkilahdessa

Putkilahden koululla on aistittavissa liikunnan ilo ja yhteisen toiminnan miellyttävä ilmapiiri torstai-iltaisin klo 19. Tällöin kokoontuu kansalaisopiston naisten liikuntaryhmä voimistelutunnille. Ryhmä on toiminut Putkilahden koululla jo yli 30 vuotta osana kansalaisopiston toimintaa. Tästä kuuluu kiitos kansalaisopistolle, kyläseuralle ja ennen kaikkea niille aktiivisille naisille, jotka ovat omalla osallistumisellaan pitäneet ryhmää koossa vuosikymmenien ajan. Joka vuosi on ohjaajan johdolla kokoonnuttu hakemaan lisää puhtia arkeen koulun luokasta.

Ryhmäläisistä Enna-Liisa Sorsa on ollut mukana ensimmäisestä liikuntakerrasta 70-luvulta lähtien paria välivuotta lukuun ottamatta. Hän kertoo hoitavansa kuntoansa liikuntaryhmään osallistumalla. Enna-Liisan mielestä ryhmässä koko keho ja kaikki lihasryhmät saavat toimintaa monipuolisemmin kuin itse kotona voimistelemalla. Jumppa-ilta on hänelle tärkeä sosiaalinen tapahtuma ja mieluisa harrastus.

Liikunnalla on oikein toteutettuna vähän terveyshaittoja. Tutkimustieto on osoittanut liikunnan puutteen olevan monien yleisten sairauksien vaaraa merkittävästi lisäävä tekijä.

Liikunta on keskeinen hoitomuoto useissa pitkäaikaissairauksissa joko yksin tai yhdistettynä muihin elintapamuutoksiin ja hoitoihin. Liikunnan avulla voi ehkäistä, hoitaa ja kuntouttaa mm. kohonnutta verenpainetta, sepelvaltimotautia, sydämen vajaatoimintaa, lihavuutta, tyypin 2 diabetesta, astmaa, keuhkoahtaumaa, polven nivelrikkoa, nivelreumaa, niska- ja alaselkävaivoja sekä masennusta.

Liikunnan muodoista voimistelu on sellainen, mikä sopii oikein toteutettuna lähes kaikille. Varsinkin ikääntyvälle ihmiselle voimistelu on sitä tärkeämpää mitä rauhallisempaa hänen elämänmenonsa on ja mitä vähemmän siihen sisältyy liikkeessä oloa. Kiireiselle työtä tekevälle ihmiselle monipuoliset voimisteluliikkeet toimivat vastapainona yksipuolisille työliikkeille.

Tunnilla tehtävät lihasharjoitteet on suunniteltu liikuntaelimistön toimintakykyä ylläpitämään ja parantamaan.
Kuva: Lasse Elfvengren

Varsinkin alkutunnin lämmittelyn aikana tehostetaan hengitystä ja vilkastutetaan sydämen toimintaa ja verenkiertoa ja aineenvaihduntaa.

Tunnilla tehtävillä harjoitteilla pyritään parantamaan lihasvoimia, lisäämään lihasten, jänteiden ja nivelsiteiden joustavuutta, nivelten liikkuvuutta ja säilyttämään luusto lujana. Tavoitteena on että liikkumiseen liittyvät taidot ja notkeus, toisin sanoen koordinaatio- ja reaktiokyky sekä tasapainon säilyttämiskyky paranevat. Yhtenä tärkeänä tavoitteena on perusmielialan paraneminen ja itseluottamuksen kohoaminen.

Liikuntatunnin ohjelma pyritään laatimaan sellaiseksi että jokainen voi oman kuntonsa ja taitonsa mukaan olla mukana. Harjoitusliikkeillä on useampi vaihtoehto helposta vaativaan ja tahdin voi itse valita. Voimistelun apuna käytetään toisinaan erilaisia välineitä, kuten keppejä, käsipainoja ja palloja.

Parhaillaan kansalaisopiston toiminnassa on liikuntaryhmillä joululoma.

Tammikuussa jatketaan jälleen ja uudet tulokkaat ovat tervetulleita mukaan. Ryhmään voi ilmoittautua paikan päällä.

PÄIVI ELFVENGREN
FYSIOTERAPEUTTI

Kuntaliitos yhdistää opistot
Jyväskylän seudun kansalaisopisto toimii Jyväskylässä, Jyväskylän maalaiskunnassa, Muuramessa ja Uuraisilla ja Pohjois-Päijänteen kansalaisopisto Korpilahdella ja Luhangassa. Vuoden 2009 alussa opistot yhdistyvät kuntaliitoksen seurauksena ja uusi opisto siirtyy Jyväskylän kaupungin hallintaan. Samalla Jyväskylän seudun kansalaisopiston kuntayhtymän toiminta loppuu.

[Julkaistu Putkilahden kylälehdessä 12/joulukuu 2008]

Nuorisoseura
 
Urheiluseura
 
Koulupuistohanke